Nasilje nikoli ni bilo in ne bo rešitev

Na zaskrbljujoč porast medvrstniškega nasilja v Sloveniji se je s poslanico odzvala tudi predsednica Republike Slovenije nataša Pirc Musar:

“Porast medvrstniškega nasilja ni nekaj novega, žal pa si pristojne institucije, šola in starši pred tem predolgo zatiskamo oči. Grozljiv dogodek v Celju je zadnji alarm, da skupaj ukrepamo. Pa čeprav gre žal spet za kurativo in ne preventivno ravnanje. Dogodek seveda ostro obsojam in pozivam vse pristojne, da ukrepajo hitro in odločno. Osupla sem, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. To me iskreno zelo skrbi in boli.

Nasilje nikoli ni bilo in ne bo rešitev. Še manj pa je rešitev molčanje in neukrepanje, ko do nasilje pride. Strah nas mora biti družbe, ki bi bila do te mere anemična, da bi medvrstniško nasilje postalo vsakdan naših ulic.

Starejši moramo biti s svojim ravnanjem vzor in vzgled mladim. Tudi pri prizadevanju za nenasilje. Prav nobenega razloga ni, da tovrstni posnetki nasilja krožijo po spletu. Nasprotno, naša odgovornost je, da to preprečujemo.

Vsem zato ponovno polagam na srce. Pogovarjati se je treba. S pogovorom rešimo številne, na prvi pogled še tako nerešljive izzive. Medvrstniško nasilje namreč ni samo izkušnja nasilja, je tudi izkušnja razčlovečenja.”

Vir: Urad Predsednice Republike Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si