Prihaja 36. straška jesen

Občina Straža je v teh dneh v znamenju 36. straške jeseni, osrednje turistične prireditve v tej dolenjski občini, ki jo organizira turistično društvo Straža pod okriljem Občine Straža. Dogodki se vrstijo že od 1. septembra, vrhunec pa bo prav gotovo nedeljsko dogajanje s prikazom dejavnosti na vozovih na temo »od njive do mize.«

Jutri pripravljajo pohod v jamo Velika prepadna, 10. tekmovanje harmonikarjev in koncert tamburaške skupine Dupljak. Nedeljsko dogajanje se bo začelo z zbiranjem naj pridelka, ogledom razstave 10.likovne kolonije, razstavo šarkljev in potic ter sveto mašo. Predsednik turističnega društva Straža Pavel Vidic je povedal: »Osrednje praznovanje se bo začelo ob 14. uri s prikazom dejavnosti na desetih vozovih, ki bodo postavljeni pred kulturnim domom in na katerih bodo posamezne vasi predstavile zanimive in slikovite zgodbe, obiskovalci pa bodo deležni tudi številnih degustacij. Organizatorji smo si za temo letošnje straške jeseni izbrali »od njive do mize«. S tem želimo predstaviti stare in preverjene načine in poti kako pridemo do zdrave, doma pridelane hrane, česar se v zadnjem obdobju ljudje vse bolj zavedamo.«

Kot je poudaril župan Občine Straža Dušan Krštinc, bodo na največji turistični prireditvi v njihovi občini letos spoznavali poti hrane od polja do naših krožnikov. »V ospredje namreč vse bolj prihaja pomen zdravega prehranjevanja, ki poudarja uživanje doma pridelane hrane,« je dejal Krštinc.

V Straži bodo obiskovalcem na etnografski in hkrati šaljiv način pokazali pripravo njive, varovanje pridelka pred pticami in divjadjo, pridelavo semen, spravilo žita, pobiranje krompirja, ličkanje koruze, peko kruha, pripravo velikonočnih jedi za žegen, kisanje zelja in repe ter shranjevanje pridelkov za zimo. Program bodo popestrili ptujski kurenti, starodobniki in člani straške godbe. Med 14. in 16. uro bo delovala tudi dolenjska podeželska tržnica, po prireditvi pa bodo za zabavo poskrbeli priljubljeni Modrijani.

Prva prireditev Straška jesen je bila leta 1986. Prava paša za oči pa je bila vselej nedeljska povorka, ko so posamezne vasi na vozovih predstavile življenje nekoč ter orodje in opremo povezano s tematiko povorke. Prireditve straških jeseni so bile vselej bogate z glasbo ter veselimi in šaljivimi vsebinami in v ospredje vselej postavljajo navade, običaje in tradicijo življenja na vasi.

Vir in foto: Občina Straža

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si