Mesec prve pomoči: »Prva pomoč povsod in za vsakogar«

Druga sobota v mesecu tradicionalno predstavlja mednarodni dan prve pomoči, v Sloveniji pa pomeni tudi začetek meseca prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Rdeča nit letošnjega meseca prve pomoči je vseživljenjsko učenje prve pomoči.

V tem obdobju bo tudi Območno združenje Rdečega križa Novo mesto organiziralo brezplačne delavnice prve pomoči, s prikazi prve pomoči na dogodkih v dolenjski regiji bodo opozarjali na pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči.

Prva pomoč, vključno z oživljanjem, je ključno dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja. Temeljni postopki oživljanja mimoidočih za dva- do štirikrat povečajo možnost za preživetje osebe v primeru zastoja srca.

O pomenu vseživljenjskega učenja prve pomoči in dostopnosti znanj, se je v letošnji poslanici dotaknila tudi predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Ana Žerjal: »Znanja in veščine prve pomoči morajo biti dostopna vsakomur, saj so ta pomemben gradbeni element k zagotavljanju osebne varnosti in krepitvi kapacitet lokalne skupnosti. Zavedanje, da vsakdo lahko reši življenje, prepreči poslabšanje zdravstvenega stanja in izboljša možnosti preživetja, je glavno vodilo vseh, ki neutrudno skrbimo za usposabljanja. Tako s skupnimi močmi pomembno prispevamo k uresničevanju Strategije 2030, katere cilji so zmanjšati negativen učinek nesreč, števila umrlih in obolelih ter povečati kapacitete lokalne skupnosti in družbe.«

Vir: OZRK Novo mesto

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si