Humanitarni počitniški teden na Rdečem križu

Na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto so minuli teden tradicionalno povabili mlade na humanitarni počitniški teden mladih, ki se ga je od udeležilo 20 mladih prostovoljcev, od tega trije devetošolci in 17 dijakov novomeških srednjih šol.

Prvi dan so se spoznali med seboj, podelili svoja pričakovanja in želje, se pogovarjali o prostovoljstvu in izkušnjah ter o veščinah, ki naj bi jih imeli prostovoljci. Seznanili so se tudi z dejavnosti Rdečega križa Novo mesto in o možnosti opravljanja prostovoljnega dela. Nato so se začeli pripravljati na obisk starejših krajanov v DSO Novo mesto, ko so z lutko Križem kapica prikazali zgodbo o deklici, ki rada pomaga, in skupaj z uporabniki doma izdelovali lutke Križem kapice. Mladi so pomagali tudi v skladišču, kjer so sortirali oblačila in izdelovali prehrambne pakete za socialno šibke posameznike in družine. Tretji dan so imeli udeleženci pravo prostovoljsko akcijo, gospodu iz Šentjerneja so zložili osem metrov drv ter opleli vrt. V Novem mestu pa so starejšemu gospodu pomagali urediti bivalne razmere, počistili so mu sobo in z njim ter njegovo mamo poklepetali. Mladi so se družili z uporabniki programa Delo z brezdomnimi in socialno ranljivimi, igrali so družabne igre in se z njimi pomerili tudi v kegljanju, dan pa zaključili ob skupnem druženju ob pizzi. Udeleženci humanitarnega tedna so spoznali še dve delavnici, »Reci ne nasilju in vzgoja za humanost«, ki ju izvajamo po osnovnih šolah.

Zadnji dan je bil namenjen refleksiji, druženju in povezovanju. Najprej so imeli na prostem jogo, da so se malo sprostili. Za konec so se mladi pomerili še v kvizu o poznavanju Rdečega križa, kjer so se dobro odrezali, a hkrati ugotovili, da še marsičesa niso vedeli.

Izrazili so, da jim je bilo všeč druženje s starejšimi, spoznavanje novih ljudi, pomoč drugim in nova prijateljstva.

Vir: OZRK Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si