Dan Zemlje obeležili aktivno

Dan Zemlje vsako leto obeležujemo 22. aprila. Letos bo poseben tudi za vsa štiri biosferna območja v Sloveniji, ki so sočasno tudi naravovarstvena območja. Ponekod pripravljajo posebno dogajanje, drugod pa obiskovalce vabijo k samostojnemu spoznavanju znamenitosti ter spoštljivega odnosa do naravnih in kulturnih vrednot.

V Unescov program Človek in biosfera so v Sloveniji uvrščena štiri biosferna območja: Julijske Alpe, Kras, Kozjansko in Obsotelje ter Mura. Za vsako od njih je Svetovni dan Zemlje posebna priložnost za opozarjanje na neločljivo povezanost človeka in narave.

V Kozjanskem regijskem parku, ki je upravljavec Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, so se praznovanju Svetovnega dneva Zemlje pridružili že pred 25. leti. V sodelovanju z osnovnimi šolami in ob podpori Urada za UNESCO so letos že v marcu razpisali literarni natečaj za osnovnošolce na temo »Opraševalci«. Opraševanje rastlin je ključnega pomena za obstoj življenja, kot ga poznamo danes. Med opraševalci vsi najbolje poznamo domače, medonosne čebele, ki pa niso edini opraševalci rastlin. Za opraševanje skrbi še več kot 560 vrst divjih čebel, čmrlji, metulji, hrošči in druge živali.

Natečaj, na katerega se je letos odzvalo šest šol, svoje izdelke pa je prispevalo 34 učencev, se bo z izdajo zbornika zaključil danes. Udeležence natečaja bodo za nagrado popeljali na ogled Parka Škocjanske jame. Ob Dnevu Zemlje bodo z razstavo fotografij zaključili tudi celoletni fotografski natečaj »Biodiverziteta – umetnost življenja 2022«.

Biosferna območja so mednarodno prepoznana območja ekosistemov z bogato biotsko raznovrstnostjo. Biosfera je izraz za celoten prostor na Zemlji, v katerem živijo organizmi; biotska raznovrstnost ali biodiverziteta pa pomeni, da se na določenem območju pojavlja veliko število rastlinskih in živalskih vrst.

Vir: Zavod Kozjanski park

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si