FOTO: Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka posadili 225 medovitih rastlin

Dan sajenja medovitih rastlin, ki ga je v soboto, 23. 3. 2024, organizirala Čebelarska zveza Slovenije, je bil priložnost, da se Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka združita v prizadevanjih za ohranjanje okolja in spodbujanje biodiverzitete. Njuno partnerstvo v projektu sega vse od začetka, zato so bili letos še posebej odločeni, da s svojimi dejanji naredijo razliko.

Akcijo so namenili območjem, ki so jih prizadele lanske katastrofalne poplave, in zasadili 225 medovitih rastlin. Skupaj z rotarijci slovenskih rotary klubov in zaposlenimi podjetja Avto Krka so se zbrali na lokacijah – v Vuzenici, Škofji Loki, Prevaljah, Menini in na Ptuju. Strokovnjaki so jim priporočili izbor dreves, ki so jih zasadili, in sicer 32 kostanjev, 58 javorjev, 43 češenj, 47 lip, 11 čebeljih dreves ter 34 jablan. Veseli sm, da so bili vtisi iz terena pozitivni in navdihujoči, kar jih še bolj motivira za nadaljnja prizadevanja.

V Vuzenici so člani Rotary kluba Maribor-Park, Rotaract Maribor in Rotary klub Buena Vista iz Virginije ZDA skupaj z zaposlenimi iz Avto Krke in občani posadili drevesa. Nadaljnji koraki vključujejo zaščito dreves in obeležje te pomembne vseslovenske rotarijske akcije.

V Škofji Loki je bilo dopoldne prijetno in koristno. Dogodka so se udeležili predstavniki Avto Krka, člani Rotary kluba Škofja Loka, župan občine in strokovna sodelavka ter dva zaposlena v podjetju Želva. Ob dnevu sajenja medovitih rastlin so Rotary klub Slovenj Gradec, Avto Krka, Čebelarsko društvo Prevalje in Sadjarsko društvo Mežiške doline posadili jablane in češnjo v Učnem čebelarskem centru na Prevaljah.

V prihodnjih tednih bodo na Koroškem zasadili več kot 50 sadnih in medovitih dreves. Veselje in predanost k okolju je združilo Zvezo Rotary klubov Slovenije in podjetje Avto Krka v projektu, ki se je začel 2022. Skupaj so se zavezali k trajnostnemu razvoju in ohranjanju narave. V prvem letu sodelovanja so posadili 660 jablan, naslednje leto enako število metuljnikov, pri čemer so posebno pozornost namenili divjim opraševalcem.

Kot del pobude so pripravili tudi predavanje o pomenu opraševalcev za učence, učitelje in mentorje 30-ih osnovnih šol. S svojimi donacijami so šolam podarili hotele za žuželke, medovite grme in steklenice GlassyClassy, s čimer želijo spodbuditi ozaveščanje in skrb za naravo že v mladih generacijah. Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka se zavedata pomena prispevka k ohranjanju okolja in ohranjanju vitalnosti opraševalcev. Ob tem so srečni, da imajo priložnost opraviti družbeno koristno delo, ki bogati skupnost. Iskreno se zahvaljujejo vsem, ki so se jim pridružili ob sajenju, in vabijo, da se jim pridružijo tudi prihodnje leto.

Vir: Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si