Čebélar se je vrnil s prezimovanja

Eden izmed najbolj pisanih ptičev pri nas, čebélar (Merops apiaster), se je začel vračati s prezimovanja. V peskokopu Župjek na Bizeljskem ga spremljajo že od leta 1985, kjer se nahaja najstarejša kontinuirana gnezdilna kolonija. Na tej lokaciji so zaradi privlačnosti ptice in možnosti nemotečega opazovanja postavljene informativne table, opazovalnica in manjša fotoopazovalnica.

V prvih tednih po vrnitvi si čebelarji za gnezdenje začnejo kopati rove ali pa uporabijo že prej zgrajene. Na koncu meseca maja so ti že po večini urejeni. Nato pričnejo z valjenjem, ki se zaključi v drugi polovici julija. Temu sledi obdobje hranjenja mladičev, ko jim oba starša prinašata hrano. To obdobje je tudi najboljše za opazovanje čebelarja, še posebej ob vročih in soparnih dnevih. Na začetku avgusta čebelarji že zapustijo peskokop.

Gnezdenje čebelarja lahko spremljate z obiskom opazovalnice. Ključno pravilo opazovanja je, da se ne sme motiti procesa gnezdenja in hranjenja mladičev s svojo prisotnostjo v bližini gnezdilne stene. Priporoča se uporaba daljnogledov ali teleskopov. Uporaba fotoopazovalnice pod gnezdilno steno je dovoljena samo za namene fotografiranja, dostop do nje pa je časovno omejen. Fotografi lahko dostopate do nje med 6. in 9. uro zjutraj, pri čemer morate svoj prihod najprej sporočiti nadzorniški službi Kozjanskega parka, preko klica ali SMS-sporočila na telefonsko številko 041 381 560 (Toni Preskar).

Vir: Kozjanski park

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si