Pozor pred prevaranti!

Iz Policijske uprave Novo mesto so v zadnjih  dneh prejeli več obvestil, da naj bi pred trgovskimi centri na območju   Dolenjske   in  Posavja  neznanci  prosjačili  denar  in  se pretvarjali,  da  so  gluhonemi.  Prevažali naj bi se z sebnim avtomobilom znamke  škoda  karavan  bolgarskih  registrskih  oznak. Policisti izvajajo aktivnosti  za izsleditev tujcev in pozivajo občane, naj neznanim osebam ne izročajo denarja oziroma naj preverijo, ali imajo osebe ustrezna dovoljenja za pobiranje prostovoljnih prispevkov.

Občasno na policiji prejmejo  obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih  prispevkov.  V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na  vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob tem se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. Nemalokrat s pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne otroke pri   ljudeh  želijo  vzbuditi  sočutje  in  se  na  ta  način  okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov pogosto ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja.

Zaradi  tega  občanom  svetujejo,  naj  bodo  pozorni,  ali  imajo te osebe ustrezna  dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in jih o tem takoj obvestijo na številko 113.

Zbiranje  prostovoljnih  prispevkov  je  opredeljeno  v  5.  členu zakona o varstvu  javnega  reda  in miru. Ta določa, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo  nepridobitne  pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče.
Vir: PU Novo mesto

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si