Tretje zasedanje Sveta mladih Brežice

Občina Brežice od leta 2022 ponosno nosi naziv ”Mladim prijazna občina” in se zaveda, da so mladi ključni gradniki prihodnosti, zato s številnimi aktivnostmi strmi k boljšemu okolju za mlade, kjer lahko izražajo svoje ideje, ambicije in vizije. S participativnim proračunom mlade opolnomoči, jim daje možnost, da neposredno vplivajo na odločitve, ki jih zadevajo. Spodbuja tudi njihovo aktivno sodelovanje v lokalni skupnosti ter razvija njihovo zavest o javnih vprašanjih in procesih odločanja.

Občina Brežice, ki ima tudi Strategijo za mlade v občini Brežice 2022 – 2030, je letos že tretje leto zapored mladim ponudila sodelovanje pri participativnem proračunu za mlade. Občina Brežice je za projekte mladih v letu 2024 v proračunu namenila 1.000 evrov več kot lani, skupno 8.000 evrov.

Za uspešno izvajanje participativnega proračuna za mlade je pomembno zagotoviti transparentnost, odprtost in vključenost v procesu, ter zagotoviti, da imajo vsi mladi možnost sodelovanja in da se njihov glas sliši. Pomembno je tudi poučiti mlade o participativnem proračunskem procesu in jim zagotoviti potrebno podporo, da se počutijo motivirane k sodelovanju.

Tako je v petek, 10. 5. 2024, v dvorani Mladinskega centra Brežice potekalo že tretje zasedanje Sveta mladih Brežice, katerega namen je bil odločanje o finančni podpori mladinskih projektov v sklopu participativnega proračuna za mlade – AKCIJA MALDIH. Na Javnem pozivu za mladinske projekte so je Občina Brežice do 6. 5. 2924 prejela 3 prijave; “Priprava športnih aktivnosti – mini golf in disk golf”, “Filmski krožek Krajnski filmofil” in “Ureditev DOJA v telovadnici MC Brežice”.

Največ glasov je prejel projekt “Priprava športnih aktivnosti – mini golf in disk golf”, naslednji je bil “Ureditev DOJA v telovadnici MC Brežice”, kot tretji pa se je uvrstil “Filmski krožek Krajnski filmofil”. Sredstva za financiranje projektov participativnega proračuna mladih zagotavlja proračun Občine Brežice.

Članstvo v svetu mladih je prostovoljno za od 13 do 30 let stare občane brežiške občine. Tokratnega zasedanja se je udeležilo 29 mladih – fizično in virtualno, preko platforme Zoom.

Vir: Občina Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si