Spominska slovesnost na Gornjih Lazah

Pri spomeniku na Gornjih Lazah je potekala spominska slovesnost ob 82. letnici tragedije Prve belokranjske čete. Delegacije, ki so položile cvetje k spomeniku Prvi belokranjski četi, so se poklonile spominu na tragičen dogodek v noči iz 1. na 2. november 1941, ko je življenje pod italijanskimi kroglami izgubilo devetnajst belokranjskih partizanov. Padlim borcem so se pri spomeniku poklonili tudi praporščaki in 1. spominski dolenjski partizanski bataljon.  Častno stražo je zagotovila enota Slovenske vojske iz Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto. Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil Andrej Kavšek, župan Občine Črnomelj. V kulturnem programu, ki ga je pripravil KUD Jože Mihelčič Semič, sta sodelovala Sonja Malnarič in Miro Kočevar. Program je povezoval Alen Golobič.

Borci Cankarjevega bataljona so položili venec in prižgali sveče pri spominski plošči na rojstni hiši narodne herojinje Milke Šobar Nataše.

Tradicionalnega Pohoda po poteh Prve belokranjske čete, ki ga organizira Planinsko društvo Semič, se je zaradi slabega vremena udeležila le peščica najbolj odločnih pohodnikov.  

Vir: Občina Semič

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si