Spominski plošči Dalmatinu in Bohoriču

V Wittenbergu je potekala slovesnost ob odkritju spominskih plošč Adamu Bohoriču in Juriju Dalmatinu. Dogodka so se se udeležili predstavniki Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, Mestne občine Krško, Kulturnega doma Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško, Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, Posavskega muzeja Brežice in SPD PT – podružnice Posavje ter Slovenskega inštituta na Dunaju. 

Spominski plošči, ki ju je občina Lutherstadt Wittenberg namenila Bohoriču in Dalmatinu, sta umeščeni na pročelje LEUCOREE – nekdanje univerze, ki jo je leta 1548 obiskoval Bohorič kot študent pri profesorju Philipu Melanchthonu. Tabli s številko 130 in 131 sta del obsežnega projekta obeležitve prisotnosti, dela in življenja pomembnih ljudi, ki so v različnih obdobjih sooblikovali utrip mesta.

Slovesni dogodek, ki je potekal na trgu ob Stiftung LEUCOREA, je odprl župan Wittenberga Torsten Zugehör, v imenu Saške evangeličanske cerkve je govoril škof dr. Johann Schneider. Iz Slovenije pa so zbrane nagovorili predsednica Državnega zbora RS, mag. Urška Klakočar Zupančič ter veleposlanica RS v Zvezni republiki Nemčiji dr. Ana Polak Petrič, mag. Leon Novak, Matjaž Gruden in Ivanka Černelič Krošelj. O povezavi Bohoriča in Dalmatina z Wittenbergom je govoril dr. Luka Ilić, ki je bil pobudnik postavitve, o pomenu in zgodovini tabel v mestu je govoril predsednik Rotary cluba dr. Thomas Richard.

Vir: Posavski muzej Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si