Še dva kamiona humanitarne pomoči Rdečega križa iz Poljske

V Slovenijo že prihajajo prvi kamioni z mednarodno humanitarno pomočjo – dva dni so ustekleničeno vodo dovažali kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, včeraj smo prejeli hrano in higienske pripomočke s strani Rdečega križa Madžarske, danes pa so nas razveselili še predstavniki Rdečega križa Poljske z dvema nabito polnima kamionoma hrane in higienskih pripomočkov (zobne ščetke, zobna pasta, WC papir, šamponi, milo, higienski vložki, plenice …). Pomoč smo nemudoma poslali na naša območna združenja na Koroškem.

20 ur je trajala pot iz Poljske v Slovenijo, ki so jo opravili predstavniki Rdečega križa Poljske, da so v Slovenijo dostavili dva nabito polna kamiona nujno potrebne humanitarne pomoči. V naše centralno skladišče v Ljubljani je tako svoje solidarne rojake prišel pozdravit in se jim zahvalit tudi poljski ambasador v Sloveniji, Krzystof Olendzki. Generalna sekretarka RKS, Cvetka Tomin, se je vsem skupaj zahvalila za njihovo srčnost in solidarnost ter izpostavila tudi, kako lepo je biti del velike in srčne družine Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter izpostavila tudi, kako pomembno je zbrati informacije glede dejanskih potreb na terenu ter zaprositi in prejeti pomoč, ki jo dejansko potrebujemo na prizadetih področjih.

Kmalu zatem sta tako na RKS – OZ Slovenj Gradec in RKS – OZ Ravne na Koroškem, ki skrbi za hudo ogroženo Mežiško dolino, odpeljala kamiona s 4 paletami hrane, 3 paletami higienskih pripomočkov, 5 paletami vode in večjo količino suhega kvasa. Na RKS – OZ Žalec smo dostavili 10 palet vode, na RKS – OZ Litija pa so prejeli 200 prehranskih paketov in 200 enot pralnega praška. Pri tem ne smemo pozabiti na naša območna združenja s področij, ki jih tokrat vodna ujma ni prizadela, a so se njihovi člani in prostovoljci odzvali in odhiteli na pomoč – v vlogi bolničarjev, laičnih psihosocialnih svetovalcev ali zgolj kot predani prostovoljci, ki jim je še kako mar za življenja ljudi.

Izredno nas veseli prijazna vremenska napoved za prihodnje dni, ki nam bo vsem omogočila realnejši pregled nad škodo in seveda začetek sanacije škode po neurjih. Še vedno velja, da lahko sredstva za pomoč pri sanaciji za prizadeto prebivalstvo nakazujete na naš TRR: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR, lahko pa pošljete SMS UJMA5 ali UJMA10 na 1919, s čimer boste darovali 5. oz. 10 evrov.

Vir: Rdeči križ Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si