S ponijem ob meji Slovenije

Matjaž Gomilšek, ki ga prijatelji kličejo Ažo, je zaključil svoj projekt »S ponijem ob meji Slovenije«. V dvajsetih etapah je z njim v nasprotni smeri urinega kazalca prevozil 1338 km ob celotni slovenski meji. Začel je 9. maja v Rigoncah, zaključil pa 26. junija v Prilipah. Pot ga je vodila ob Sotli proti kljunu Slovenije, nato iz Pomurja proti Štajerski, Koroški, Gorenjski in dalje na Primorsko in čez Notranjsko, Belo Krajino in Dolenjsko proti domu v Posavju, kjer je tudi doma v Spodnjem Starem Gradu (Mestna občina Krško). Rogovo kolo Pony mu je dalo na razpolago podjetje Turna iz Šoštanja, ki jih tudi izdeluje in prodaja. Kolo je brez težav opravilo pot brez ene same okvare ali defekta. Matjaž pa je na poti doživel marsikaj prijetnega, videl nove kraje in srečal številne nove in stare prijatelje, spoznal gostoljubnost Slovencev, skratka imel je veliko doživetij, ki jih bo morda nekoč strnil v zajetni knjigi.

Ta projekt je načrtoval že pred leti, ko se je upokojil in začel razmišljati o novih izzivih. Izpeljati ga je nameraval ob 30. letnici samostojne Slovenije, vendar mu je bolezen (rak na prostati) to preprečila. Po več operacijah je vseeno še naprej sanjal, da bo še kdaj kolesaril. Sam pri sebi je prisegel, da bo, če bo premagal bolezen, šel s kolesom ob meji Slovenije. Kljub temu, da zdravljenja še ni zaključil, se je odločil, da bo letos zadano nalogo izpeljal. Kot veteran osamosvojitvene vojne je kolesarjenje namenil tudi veteranom, ki so ga ob poti vsepovsod podpirali, prav tako vsem rakavim bolnikom. Že ob odhodu na pot pa je napovedal, da bo kolo Rog Pony po zaključku akcije šlo v dobrodelne namene. Ves tako zbran denar bo namenjen otroškemu oddelku URI Soča. Zdaj je svojo obljubo začel izpolnjevati.

Tako bo na tekočem računu Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije SE URI Soča zbiral prostovoljne prispevke. Te lahko posamezniki in organizacije donirajo.

Bančni račun: SI56 0310 0101 2737 233. račun odprt pri SKB d.d.

Polno ime društva: Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije SE URI Soča

Sedež društva: Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Namen nakazila: DONACIJA ZA URI SOČA

Pripravil bo tudi dobrodelni koncert, na katerem bo nastopilo več glasbenikov iz lokalnega in širšega okolja. Koncert bo 1. oktobra ob 18. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Krško. Vstopnina bo prav tako namenjena za URI Soča. Med kupci vstopnic, ki bodo tudi prisotni v dvorani v času žrebanja, pa bodo izžrebali novega lastnika kolesa Pony, s katerim je Matjaž prekolesaril meje Slovenije.

Matjaž se sicer zaveda, da je v tem času po številnih naravnih ujmah veliko dobrodelnih prireditev in akcij po vsej Sloveniji. Ker pa je to obljubo dal že pred časom, jo seveda želi izpolniti. Računa tudi na pomoč in sodelovanje medijev, z objavami seveda, ter dobrih ljudi.

Sicer pa to ni to prvi izziv, ki ga je Matjaž doslej opravil. Leta 1995 se je odpravil »Peš iz Krškega na Triglav«. Za današnji čas nič posebnega, takrat pa je bil med redkimi, ki se je lotil takšnega podviga. To pot je opravil, ker je želel obeležiti nekatere svoje in druge jubileje. Med drugim je hojo posvetil 100. letnici postavitve Aljaževega doma na vrhu Triglava in 90. letnici delovanja Planinskega društva Lisca Sevnica-Krško. Potem je več let kolesaril in obredel Slovenijo po dolgem in po preko s specialko in gorskim kolesom. Sicer je tudi gasilec, predsednik Društva ljubiteljev motorjev Matija Gubec, aktiven član športnega društva Dolenja vas, bil pa je zaposlen v Nuklearni elektrarni Krško … Letos je prejel priznanje Mestne občine Krško za vsestransko aktivnost in prispevek k razvoju različnih dejavnosti v lokalnem okolju.

Vir: Goran Rovan, Foto: Matjaž Gomilšek

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si