Belokranjsko gobarsko društvo krepi znanje o glivah

V Podsredi je minulo nedeljo potekal strokovni izpit Mikološke zveze Slovenije za pridobitev naziva determinator. S ponosom sporočamo, da sta dve članici Belokranjskega gobarskega društva, Sonja Proj in dr. Iva Konda pridobili naziv determinator svetovalec.

Izpit so izvajali v sladu s Pravilnikom o izpitih in pridobivanju nazivov determinator pod okriljem Mikološke zveze Slovenije. Potekal je v dveh delih. Kandidati so najprej morali uspešno opraviti pisni del izpita. Nato pa so lahko pristopili k praktičnemu delu, pri katerem so določali posamezne vrste gob, in sicer kar 117 različnih vrst gob je bilo na mizah.

Predsednica Belokranjskega gobarskega društva dr. Iva Konda je povedala: »Izpit je bil zahteven, vendar ne pretežak, če si bil pripravljen. S kolegico Sonjo sva letos veliko časa preživeli v gozdu. Nova znanja iz mikologije sva pridobivali tudi pri kolegih iz novomeškega gobarskega društva pod mentorstvom Mitje Novaka. Pridobitev naziva determinator svetovalec (določevalec gob, ki pozna 240 vrst gliv iz obveznega seznama) pomeni odgovornost in je šele začetek odkrivanja bogatega in skrivnostnega sveta gliv.«

Vir: Belokranjsko gobarsko društvo

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si