Počasi se daleč pride

Začenja se prva letošnja preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah. Akcija bo potekala od 17. do 23. aprila 2023, v tem času pa bodo policisti preverjali, ali vozniki vozijo prehitro. Hitrost je namreč lahko izjemno nevarna za voznike in potnike, posebno pomemben dejavnik pa je pri (ne)varnosti ranljivejših udeležencev v prometu, torej pešcih, kolesarjih in motoristih. Akcijo bosta Policija in Agencija za varnost prometa izvajali še med 5. in 11. junijem ter med 7. in 13. avgustom 2023.


Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo varneje. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje ohranijo tudi po tem, ko poostreni nadzori ne potekajo več. Voznikom Policija in Agencija za varnost prometa svetujeta, da spoštujejo omejitve hitrosti in svojo vožnjo prilagodijo razmeram na cesti. S tem bodo pomembno zmanjšali nevarnost nastanka prometnih nesreč ter poskrbeli za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.


Ali ste vedeli:
·        da se vozilo, ki vozi s 60 km/h namesto s 50 km/h, ustavi šele po 35 m, zavorna pot tovornega vozila pa je še daljša. To je  prepozno, da bi voznik preprečil trk v pešca,
·        da je trk vozila pri hitrosti 50 km/h v pešca enak padcu z višine 9,8 m,
·        da je na avtocestah hitrost pogosto povezana s prekratko varnostno razdaljo med vozili,
·        da so posledice prometnih nesreč pri večjih hitrostih praviloma težje,
·        da je vožnja z neprilagojeno hitrostjo pogosto povezana s predhodnim uživanjem alkohola, ki daje lažen občutek poguma.


Zato znižajmo hitrost, umirimo tempo, bodimo pozorni, opozarjata Policija in Agencija za varnost prometa!


Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si