Ob mednarodnem dnevu polževega vsadka

V spomin na 25. februar leta 1957, ko sta francoska zdravnika Charles Eyriès in André Djourno prvič spodbudila slušni živec z električnimi impulzi in prva vsadila električno slušno protezo, kar je spodbudilo razvoj sodobnega polževega vsadka, ta dan praznujemo mednarodni dan polževega vsadka.

V okviru mednarodnega dneva se je v organizaciji Zveze gluhih in naglušnih Slovenije v sklopu Reha Centra Sluh odvil spletni seminar, namenjen vsem, ki so pred odločitvijo o vstavitvi polževega vsadka, njihovim bližnjim in vsem tistim, ki se poklicno ukvarjajo s to tematiko.

Polžev vsadek je elektronska naprava, ki obide nedelujoče dele ušesa in neposredno stimulira slušni živec. Zvočne signale, spremenjene v kodirane električne impulze, pripelje neposredno do slušnega živca. V poštev pride pri zaznavni ali senzorinevralni izgubi sluha, kjer je mesto okvare v notranjem ušesu, torej v primeru okvar čutnic v polžu. Če gre za tako okvaro so zvoki, predvsem govor, kljub ojačitvam s slušnimi aparati popačeni in nerazumljivi.

»Novejši slušni aparati, ki niso zgolj ojačevalci zvoka, zagotavljajo sicer boljše rezultate pri razumevanju govora, zato se marsikdo težje odloči za vsadek, saj meni da s slušnim aparatom še vedno dobro funkcionira v okolju. Šele po prejemu vsadka ljudje dojamemo, v kako okrnjenem zvočnem svetu smo živeli,« je na webinarju poudarila Darja Pajk, ki je po svoji prvi implantaciji polževega vsadka ustvarila skupino na socialnem omrežju Facebook po vzoru skupin iz tujine.

Na vprašanja, kako po implantaciji polževega vsadka, bodo strokovnjaki odgovarjali v drugem predavanju, ki bo potekalo 22. marca letos ob 17. uri prek spletne platforme Zoom.

Vir: Zveza gluhih in naglušnih Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si