Občina Brežice bo na Borštu zgradila nov most

Župan Občine Brežice Ivan Molan si je s sodelavci in poslanko Državnega zbora RS Natašo Avšič Bogovič ogledal škodo, ki so jo sicer načetemu mostu na Borštu povzročile narasle vode Krke in naplavljena debla ter veje, ki so povzročili, da se je eden od stebrov na sredini lesenega mostu vdrl, most pa se je na sredini sesedel. Most je popolnoma zaprt za promet, tudi za pešce. Kot je dejal Molan, bo občina naredila vse, da bo novi most čim prej zgrajen. V izdelavi je projektna naloga, v roku meseca dni pa bo občina objavila javno naročilo za izbor izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije in izgradnjo novega mostu. V novembru so bile že narejene geološke in geomehanske raziskave tal v Krki, ki bodo osnova za izdelavo projektne dokumentacije.

V proračunu Občine Brežice za leto 2023 so rezervirana sredstva za nov most, občina pa bo na podlagi dogovora o sofinanciranju lokalne infrastrukture z Ministrstvom za obrambo skušala čim hitreje skleniti sporazum o sofinanciranju, ki bo vseboval tudi nov leseni most na Borštu. Pri tem bo pomagala tudi poslanka Nataša Avšič Bogovič. Ta je ob ogledu poškodovanega mostu dejala, da je bila že seznanjena s potrebo po obnovi mostu. Potrdila je, da bo pomagala občini, da pride do ustreznega sofinanciranja projekta mostu tudi s strani obrambnega ministrstva oz. države.

Predsednik KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič je povedal: »Vodostaj Krke je načel borški most in drevesa so ga poškodovala do te mere, da predstavlja nevarnost tudi za pešce, zato je zaprt. Zapora mostu pa predstavlja veliko težavo za občane na levem in desnem bregu Krke. Podobno se nam je zgodilo pred leti z mostom v Cerkljah ob Krki. Želimo si, da bi interventno stekla izgradnja novega most na Borštu. Pri novem mostu pa je treba razmišljati o povečanju razponov med stebri in o leseni konstrukciji v kombinaciji s kovino kot pri cerkljanskem mostu.«.

Vir in foto: Občina Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si