Možnost naraščanja rek v južni Sloveniji

Po včerajšnjem povečanju vodnatosti so danes pretoki rek večinoma srednji in se počasi zmanjšujejo, sporočajo z Agencije RS za okolje. Pretoki rek v Pomurju in Podravju so večinoma veliki in se prav tako zmanjšujejo. Mura ima velik in ustaljen pretok. Drava ima na meji z Avstrijo pretok okoli 700 m3/s, v spodnjem toku pa okoli 900 m3/s. Drava se bo čez dan vrnila v strugo. Reke v jugovzhodnem delu države imajo male in ustaljene pretoke. Krka in Ljubljanica imata srednji pretok in naraščata.

Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po državi večinoma zmanjševala, naraščale pa bodo reke v južni Sloveniji, predvsem v slovenski Istri ter v porečju Kolpe in Krke. Ob krajevno močnejših padavinah lahko na teh območjih hitro narastejo predvsem hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna so tudi razlivanja. Krka in Ljubljanica bosta naraščali in največje pretoke dosegli jutri čez dan.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan pa z jutrišnjim dnem ob 6.25 preklicuje Sklep o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, ki je bil aktiviran 4. avgusta ob 6.25 zaradi pojava naravne nesreče, ki jo je povzročilo predhodno večdnevno obilno deževje na širšem območju države in močnih nalivov v noči s 3. na 4. avgust.

Zaradi stanja po poplavah bodo določene odredbe še vedno veljale, vendar ne dlje kot do 30. septembra. Te odredbe se nanašajo predvsem na intervencijske ukrepe na vodni infrastrukturi, postavitev montažnih mostov na državnih in lokalnih cestah, odvoz nesortiranih in nevarnih odpadkov, logistično podporo mednarodnim enotam, ki nudijo pomoč, izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu ter spremljanje in urejanje podatkov v aplikaciji Poplave 2023.

Vir: Agencija RS za okolje in Ministrstvo za obrambo

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si