Matic Štemberger zmagovalec Jazzona 2023

V letu 2022 je Jazzinty obudil skladateljsko nagrado Jazzon, ki je v preteklosti potekala med leti 2003 in 2016 in nagradila 13 slovenskih mladih ustvarjalcev, ki so danes vodilni ustvarjalci slovenske jazzovske krajine.

Jazzon predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih slovenskih glasbenikov ter ponuja finančno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo zmagovalni skladbi in avtorju. S tem je Jazzon postal odskočna deska mladim slovenskim skladateljem ter povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji ter slovenskim medijskim prostorom.

Letos se je na natečaj Jazzon prijavilo 16 mladih jazzovskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Komisija v zasedbi Alja Kramar, Zvezdana Novakovič, Lojze Krajnčan, Robert Jukič in Ana Čop je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino skladbe, njeno koherentnost ter obvladovanje osnovnih kompozicijskih parametrov.

Zmagovalec skladateljske nagrade Jazzon 2023 je postal pianist Matic Štemberger s skladbo Catharsis. Zmagovalec bo, poleg 1.000 evrov denarne nagrade in snemalnega dne v studio Lotos Music, s svojo zasedbo odigral koncert na festivalu Jazzinty, v sredo, 16. 8. 2023.

Drugo mesto je pripadlo skladbi Scapegoat avtorja Gala Goloba, ki se bo za nagrado brezplačno udeležil delavnice Jazzinty, tretje mesto pa je pripadlo skladbi Bandulf Cantrip avtorja Luke Zabrica, ki bo za nagrado brezplačno obiskal celoten festivalski program letošnjega Jazzintyja.

Nagrade bo na uradni podelitvi, 16. 8. 2023, na festivalu Jazzinty podelila Tjaša Pureber, generalna direktorica direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstvu za kulturo.

Poleg skladateljske nagrade Jazzon produkcija Jazzinty vključuje tudi mednarodno delavnico in festival, ki bosta potekala med 14. in 19. avgustom v Novem mestu.

Vir: Zavod Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si