Brez vere ne bi mogla osmisliti trpljenja

V Kulturnem domu Krško se je v organizaciji društva Družina in Življenje v okviru praznovanja občinskega praznika Občine Krško odvil pogovorni večer Najina zakon zgodba: z Bojanom in Saro Doljak.

Sara je po Bojanovih besedah oseba cilja, on pa človek poti. Ko je od Sare dobil pismo, da bi se rada starala z njim, ni mogel verjeti, da ga ima rada. »Tudi jaz bi se staral s teboj, ampak ne utegnem do aprila,« je bil Bojanov hudomušni odgovor s pojasnilom, da si je želel pridobiti nekaj časa in razmisliti.

Takoj po odločitvi, da se želi starati z Bojanom, Sara pravi, da je stopila na pot vere. Po lepih, brezskrbnih študentskih letih, kjer si je vse sledilo po redosledu in je delala kljukice na seznamu želja, si je po svojem scenariju mislila, da bo kmalu po poroki tudi zanosila, pa se je uštela. Po treh letih sta vendarle postala starša hčerki Maji, ki je danes maturantka, in nato še sinu Valentinu.

Zatem so sledile nove preizkušnje: bolezen in smrt Sarinega brata, spontani splav dvojčkov in Sarina diagnoza multipla skleroza. Pri Sari je sledilo je zanikanje bolezni, sanjarjenje, da bo vse zmogla, saj ničesar ni hotela izpustiti iz rok, najbolj pa strah. Leta 2017 je ob spazmu glasilk doživela tudi hudo dihalno stisko. To izkušnjo opisuje kot začetek nečesa novega in boljšega, novo rojstvo, kjer je ugotovila, da je bila njena duša tista, ki je potrebovala Zdravnika. Po tem je začela pisati. Svoje zapise je najprej objavljala na Facebooku, februarja letos pa so izšli v knjigi DA, Življenje!

Sara je v zadnjem času večkrat govornica na številnih okroglih mizah o evtanaziji in pomoči pri samomoru. »Kaj je kultura smrti?« nas je izzvala. »To je kultura, ki smrt vidi ne le kot pravo, temveč tudi kot dobro rešitev. Kot najboljšo rešitev. Pravijo, da je evtanazija dostojanstvo. Pa je to res? Jezus je rekel: »Vzemi svoj križ in hodi za menoj.« Če mu sledimo, pomeni, da nikoli ne bomo sami in da nekam gremo z njim. Da bomo z njim za vedno v nebesih. Ne bo vedno tako. Boljše bo. Veliko boljše.« Nato je citirala papeža Janeza Pavla II: »Ko trpimo z Jezusom na križu, se dvignemo v pravo dostojanstvo,« in dodala, da je evtanazija kot sladka tabletka strupa.

Njeno spraševanje ob tej temi: »Kaj se je zgodilo da si ne pomagamo živeti, temveč si pomagamo umreti? Kaj se je zgodilo z upanjem? Ne omenja se, kako bi bilo umreti po naravni poti, ne omenja se odrešilnega trpljenja, dejstva, da nas trpljenje očiščuje. Kaj pa, če se moram naučiti še pomembnih, nepogrešljivih lekcij življenja?« je zbrane poslušalce močno pretreslo.

Hvaležni za ta večer in vse slišano so zaključili ob skupnem druženju, klepetu in kapljici, ki ga je prispevalo vinarstvo Kerin. Knjigo DA, Življenje! je možno naročiti na spletni strani www.saradoljak.si.

Vir: Meta Halas

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si