4. junij, dan slovenskih krvodajalcev

Ob dnevu slovenskih krvodajalcev je predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž v poslanici zapisala: “Pravijo, da je hiša tako trdna, kot so čvrsti in trdni njeni temelji. Temeljni kamen krvodajalstva je bil v Sloveniji položen prav 4. junija, in sicer že leta 1945, ko so v ljubljanski Centralni vojni bolnici ustanovili transfuzijski oddelek ter na dan, ko praznujejo slovenski krvodajalci, odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi.

Skoraj devet let kasneje, 9. marca 1953, pa je bila v Zagorju ob Savi izvedena prva terenska krvodajalska akcija, ko je kri darovalo 9 zagorskih rudarjev in od tedaj naprej v Sloveniji govorimo o prostovoljnem, anonimnem in brezplačnem darovanju krvi. Postavljeni so bili temelji in v prihodnjih desetletjih smo zgradili trdno, visoko in srčnosti polno krvodajalsko hišo.

Vsak dan potrebujemo v Sloveniji 350 do 400 krvodajalcev in zaradi vseh, ki darujejo kri, Slovenija sodi med tiste države, ki potrebe po krvi pokriva sama. Imamo okrog 60 tisoč rednih krvodajalcev – 60 odstotkov jih kri daruje vsaj enkrat letno, skoraj četrtina teh pa trikrat in celo štirikrat letno. Nekaterim pošljemo sporočilo, druge kličemo, mnogi pridejo kar sami. Ponosni, ker pomagajo in ker skrbijo, da marsikatera življenjska zgodba teče dalje. Neštetokrat hvala, vsakemu posebej in vsem skupaj. Hvala tistim, ki pridete prvič in tistim, ki ste ovenčani z nazivom vitezinja in vitez. Hvala vsem, ki boste krvodajalci šele postali. Pri Rdečem križu Slovenije se trudimo že sedemdeset let in trudili se bomo še naprej. Naj se ob tem zahvalim transfuzijski službi, medijem, družbeno odgovornim podjetjem, kjer je potrebno izpostaviti Petrol in našo skupno iniciativo »Daruj energijo za življenje«, šolam, športnim in številnim drugim društvom ter organizacijam in vsem prostovoljcem. Skupaj bomo skrbeli, da bo naša krvodajalska hiša ostala mogočna trdnjava.”

Vir: Rdeči križ Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si