15 let od vstopa Slovenije v schengensko območje

Danes mineva 15 let, odkar je Slovenija postala država članica schengenskega območja. Vstop v schengensko območje so ljudje najbolj občutili kot ukinitev mejnih kontrol na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Z vstopom v schengensko območje smo prevzeli varovanje skupne zunanje meje po schengenskih standardih in s tem zagotavljanje varnosti vseh držav članic EU, saj je slovensko-hrvaška meja postala nova zunanja schengenska meja.

Letošnjo 15-letnico zaznamuje tudi nedavna odločitev Sveta ministrov Evropske unije za notranje zadeve, saj v schengensko družino s 1. januarjem 2023 sprejemamo sosednjo in prijateljsko državo Hrvaško. S tem pa se bo spremenil tudi režim prehajanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje (imajo veljavni osebni dokument za prehod meje), bodo mejo med državama lahko prestopili kjerkoli. Na sedanjih mejnih prehodih bomo »dvignili rampe«, prižgali zelene luči (kjer so nameščeni semaforji) in prilagodili talne oznake novim pravilom.

Slovenska policija se na vstop Hrvaške v schengensko območje pripravlja že dalj časa. To zajema priprave na strateški in taktični ravni, kar bo kljub ukinitvi schengenske kontrole na skupni meji omogočilo zagotavljanje varnosti v Sloveniji. Policija je sprejela strategijo, ki opredeljuje tudi način izvajanja izravnalnih ukrepov na notranjih mejah z vsemi sosednjimi državami in izvajanje EU zakonodaje na notranjih mejah. Med drugim bodo policisti izvajali nadomestne ukrepe v obliki izravnalnih ukrepov in bodo še vedno prisotni na obmejnem območju.

Slovenska policija vseskozi spremlja in analizira razmere ne samo na meji s Hrvaško, ampak na celotnem območju Zahodnega Balkana, ki neposredno vpliva na razmere na naši meji. Vsi ukrepi policije so in bodo tudi ob vstopu Hrvaške v schengensko območje prilagojeni trenutni varnostni situaciji s ciljem zagotavljanja varnosti Slovenije in preprečevanju nezakonitih migracij, vključno z vsemi možnimi ukrepi, ki jih dopuščajo schengenska pravila.

Vir in foto: Ministrstvo za notranje zadeve

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si