Začetek akcije 40 dni brez alkohola

Danes se je začela preventivna akcija 40 dni brez alkohola, ki poteka že osemnajstič, tokrat z geslom »Beseda zdravi«. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Vabijo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi. Odziv na povabilo k 40-dnevni odpovedi alkoholu je znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Z geslom organizatorji spodbujajo, da prisluhnemo svojcem in otrokom alkoholikov ter jim izrazimo podporo in sočutje. Otroci iz družin alkoholikov se morajo spopasti s številnimi stiskami in zaznamovanostjo. Velikokrat so prikrajšani za občutke varnosti, ljubezni in čustvene stabilnosti, kar jih lahko zaznamuje tudi v odraslem življenju. Povabljeni smo k zgledu zmernosti in življenja brez opijanjanja. Starši smo s svojimi dejanji najlepši zgled in dar za otroke in mlade.

Akcijo 40 dni brez alkohola soorganizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net s podporo pridruženih organizacij: Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP in Društvo Nacoa.

V letošnjo akcijo so organizatorji povabili tudi knjižnice in založbe. Tako bodo v 15 knjižnicah po Sloveniji potekali različni dogodki. Akcija bo obeležena z različnimi podpornimi materiali in brezplačnimi oglasi. V soboto ob 10. uri bo na Brezjah maša za zdravljene alkoholike, njihove svojce in udeležence preventivne akcije. Podobno srečanje bo v nedeljo na Sveti gori.

Letošnja ambasadorja akcije sta Nika Rozman in Nik Škrelc, igralca in TV voditelja. Na novinarski konferenci sta spodbudila starše, da namesto alkohola izberejo kakovostno preživljanje časa z otroki, pristne medčloveške odnose, igro in veselje, razprave in pogovore.

»Alkohol je resen problem v Sloveniji. Po naših podatkih se kar tretjina družin, ki jim pomagamo na Karitas, sooča z alkoholizmom družinskega član. Po vzorcu naših izkušenj ocenjujemo, da se v Sloveniji več kot 70.000 otrok sooča z alkoholizmom v družini ali rednim opijanjanjem njihovih staršev. Posledice so lahko zelo hude, kadar je poleg alkohola prisotno še nasilje, zlorabe in zanemarjanje. Tudi v drugih »milejših« primerih otroci prevzamejo odgovornosti starša alkoholika, se počutijo manj vredne, skrivajo probleme družine, predvsem pa izgubijo pravico do otroštva. Vsi starši se moramo nasploh zavedati, da kadar je naše vedenje zaradi alkohola spremenjeno, otrokom nismo smešni ali zanimivi, ampak v njih povzročamo negotovost, sram in strah,” je povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

»Zloraba alkohola v prometu je lani botrovala skoraj 1.600 prometnim nesrečam, kar je pet odstotkov več kot v letu 2021. A še vedno je vsako izgubljeno življenje in vsaka poškodba zaradi prometne nesreče, ne glede na vzrok, tragično, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč z odgovorno udeležbo v prometu mogoče preprečiti. Tudi zato nas žalosti povečanje števila hudo telesno poškodovanih udeležencev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev v lanskem letu za 15 odstotkov. Agencija za varnost prometa vedno znova poudarja, da alkohol ni »krivec« za prometno nesrečo. Polno odgovornost nosi človek, ki se alkoholiziran poda v promet. Odnos do alkohola in drog se za otroka začne oblikovati v družini. Po ugotovitvah strokovnjakov postane skoraj polovica otrok, ki pričnejo piti v času osnovne šole, z alkoholom zasvojena, kar se lahko zgodi že po enem letu,« je o problematiki v cestnem prometu povedala mag. Simona Felser, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa.

“Svojci in bližnji alkoholika bodo lažje ukrepali in prej poiskali pomoč, če bodo poznali, kdaj in na koga se lahko obrnejo. Kontaktne informacije za pomoč so zbrane na spletni strani brezalkohola.si. Na spletni strani esos.karitas.si je na voljo tudi nov, brezplačen in anonimen vprašalnik, ki pomaga pri prepoznavanja stisk in težav na področjih medosebnih odnosov, duševnega zdravja in tveganega pitja alkohola. Ob koncu izpolnjevanja dobite rezultat s priporočili, kako ukrepati, in možnost, da se naročite na brezplačen posvet s strokovnjakom,” je poudarila Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net.

Sodelavka NIJZ, psihologinja Karmen Henigsman, ki deluje na področju alkohola, je izpostavila, da je registrirana poraba v letu 2021 znašala kar 10,62 l čistega alkohola. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. “Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno. To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač. To je namreč povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji in poškodbami, hkrati pa povečuje stisko in rušilno vpliva na naše medosebne odnose. Na dan zaradi razlogov, ki so neposredno povezani s pitjem alkoholnih pijač, umrejo tri osebe.” V nadaljevanju je poudarila, da je stanje zaskrbljujoče tudi pri mladih, saj podatki kažejo, da vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik posega po alkoholni pijači kar vsak teden. Ker govorimo o obdobju razvijajočih se možganov, ima lahko pitje alkoholnih pijač še več negativnih posledic na mlado telo.

Organizatorji vabijo širšo javnost k udeležbi pri preventivni akciji, preko celega leta k zmernosti in večji pozornosti usmerjeni k otrokom, ki se v družinah srečujejo s prekomernim pitjem staršev.

Vir in foto: Slovenska karitas

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si