Varnost v cestnem prometu v EU

Evropska komisija je objavila predhodne podatke o številu smrtnih žrtev v cestnem prometu za leto 2022. Lani je v prometnih nesrečah v Evropski uniji umrlo okoli 20.600 ljudi, kar je 3 % več kot leta 2021. V primerjavi z letom 2019 to pomeni 2.000 manj smrtnih žrtev (–10 %). Povprečje EU znaša 46 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. V Sloveniji je bilo leta 2022 zabeleženih 40 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, kar je manj od evropskega povprečja (46). Obenem pa je bilo zabeleženo za kar 25 % manj smrtnih žrtev kot leta 2021 in 17 % manj kot v letu 2019. Slovenija je tako lani zabeležila največji upad števila smrtnih žrtev v primerjavi z letom 2021 med vsemi članicami EU.

Mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je ob tem izpostavila: »Znižanje kritične meje umrlih v prometnih nesrečah na milijon prebivalcev je mogoče pripisati povečanju obsega koordiniranih aktivnosti Agencije za varnost prometa, nadzoru Policije in povečanemu obsegu aktivnosti ostalih ključnih deležnikov prometne varnosti. Izpostaviti je treba tudi odgovorno ravnanje udeležencev v prometu. Tudi petletna drseča povprečja izkazujejo napredek, vendar je še vedno vsaka smrtna žrtev in poškodba, ne glede na vzrok, tragična, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč mogoče preprečiti. Tokratno izboljšanje pomeni za Slovenijo izziv in zavezo, da z izvajanjem aktivnosti na vseh ključnih področjih cestnega prometa sledimo Viziji nič. Med ključnimi izzivi bodo področja različnih distrakcij v prometu, zloraba alkohola in drog, varnostni pas ter zaščitna čelada in pomen prilagojene hitrosti

Evropska unija si je leta 2018 zadala cilj, da do leta 2030 doseže 50-odstotno zmanjšanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu. Varnost v cestnem prometu je tudi osrednji element nedavnih pobud politike na področju mobilnosti v Evropski uniji.

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si