Svet mladih Brežice o projektih participativnega proračuna

Na drugem zasedanju Sveta mladih Brežice so bili izglasovani trije projekti za mlade, ki so posamezno ovrednoteni med 500 in tri tisoč evri ter jih bo občina Brežice financirala v skupni višini 8 tisoč evrov.

Občina Brežice je nosilka certifikata Mladim prijazna občina, v preteklem letu pa je na podlagi sprejete Strategije za mlade do leta 2030, ki so jo mladi pomagali oblikovati bodisi z reševanjem ankete ali pa so svoj doprinos k strategiji prispevali v okviru delavnic za oblikovanje ciljev in ukrepov strategije, prišla tudi pobuda o delovanju Sveta mladih.

V letu 2022 je občina Brežice mladim prvič ponudila sodelovanje pri participativnem proračunu, ki je namenjen samo mladim in zato razpisala sedem tisoč evrov za mladinske projekte. Vsi trije izglasovani projekti (Športni turizem na Sotli, Ulično delo in Escape room ter Kletka z utežmi) so bili tudi uspešno realizirani.

Občina Brežice je tudi letos mladim ponudila sodelovanje pri participativnem proračunu in razpisala osem tisoč evrov za mladinske projekte. Do 15. septembra so lahko mladi poslali svoje predloge projektov. Občina je prejela štiri projekte za participativni proračun za mlade – AKCIJA MLADIH. Prejete projekte je pregledala imenovana komisija in ugotovila, da vsi ustrezajo razpisnim pogojem. Na drugem zasedanju Sveta mladih Brežice, ki je potekal zadnji petek v septembru in katerega se je udeležilo 32 mladih, pa je sledilo glasovanje o finančni podpori predlaganih mladinskih projektov.

Sodelujoči člani Sveta mladih Brežice so izglasovali tri projekte, ki bodo sofinancirani s pomočjo sredstev participativnega proračuna za mlade. To pa so: Traktorjada in Dnevnik mladih podeželja, Delavnica grafitiranja in Mednarodni tamburaški festival.

Članstvo v Svetu mladih je prostovoljno za brežiške občane s stalnim ali začasnim prebivališče v občini Brežice, stare od 13 do 30 let.

Vir: Občina Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si