Storimo vse, kar lahko, da se izognemo zastojem

Minuli tedni so že nakazali, kakšno bo to poletje stanje na naših cestah: promet bo, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah, so sporočili iz AMZS. Vozniki se moramo zato na pot še toliko bolj pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o državi, v katero potujemo, ter stanja na cestah. Na pot se odpravimo spočiti in le s tehnično brezhibnim ter ustrezno servisiranim vozilom in pravilno naloženo prtljago. Zelo pomembno je, kdaj bomo šli na pot. Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Vsi potniki se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa, zato je priporočljivo imeti s sabo dovolj vode in tudi kakšen prigrizek ter seveda poln rezervoar goriva oziroma dovolj energije v električnem vozilu.

Tudi v zastojih skušajmo ostati mirni

Kot pojasni psihologinja Anja Čorič iz AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, se, ko se znajdemo v zastoju, v nas lahko prebudi nemir, jeza, čutimo frustracijo, nezadovoljstvo; morda celo ujetost in nemoč. Pri tem pomaga, če zastoje pričakujemo, jih sprejmemo kot del poti in se na njih tudi psihično pripravimo. »Z zastoji se lažje soočimo, če se zavedamo, da so »le« začasna ovira na poti in se spomnimo našega cilja, ki se ga veselimo. Ko nas preplavijo neprijetni občutki, se lahko za nekaj trenutkov usmerimo na svoje dihanje, nastavimo prijetno glasbo, če imamo sopotnike pa lahko klepetamo o lahkotnih temah, ki sproščajo napeto vzdušje. Če imamo v avtu otroke, s seboj na pot vzamemo različne igrače in pripomočke, s katerimi se lahko v primeru dolge poti kratkočasijo. Najpomembneje je, da se najprej sami umirimo, da se naša živčnost in nemir ne prenašata tudi na njih. Takoj po zastoju poiščimo primerno mesto za postanek in odmor, da svoje telo, čustva in glavo pripravimo na mirno nadaljevanje poti«, svetuje psihologinja.

Pred odhodom na pot preverite stanje na cestah

Poleg spletne strani AMZS, kjer vozniki v rubriki Na poti najdejo še številne druge koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv po Evropi, omejitve hitrosti po Evropi in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov, AMZS priporoča uporabo brezplačne AMZS mobilne aplikacije, s katero dobijo vozniki in voznice na vprašanje »Kaj se dogaja na moji poti?« ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije, članom AMZS pa omogoča pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila. Njeni uporabniki lahko spremljajo tudi cene goriv v Sloveniji in na Hrvaškem. Ob tem je dobro vedeti, da so lahko v tujini cene ponudnikov goriva na določeni lokaciji tudi do 20 odstotkov višje, kot je povprečna cena goriva v državi.

Predpogoj za varne (počitniške) poti je tehnično brezhibno vozilo

Pred odhodom na pot poskrbimo za brezhibno delovanje vozila. Na ta način (po)kažemo tudi svoj odnos do drugih udeležencev v prometu, saj je to ena od osnov varne vožnje, poleg tega pa zmanjšamo tveganje, da bi zaradi okvare pokvarili dopust ne le sebi, temveč še številnim drugim voznikom, ki bi zaradi našega stoječega vozila morebiti obstali v zastoju. »Pri temperaturah nad 30 stopinjami Celzija so v vozilih najbolj obremenjene elektronske komponente, akumulator, alternator, kompresor klime in hladilni sistem motorja vozilaVoznikom zato priporočam, naj preverijo, kdaj je bil na vozilu opravljen redni servis in kakšno je splošno stanje vozila, pred daljšo potjo pa naj mehanik opravi preventivni pregled najpomembnejših sklopov. Strokovnjak bo tako lahko lastnika vozila opozoril na morebitne šibke točke ali morebitne težave. Tak pregled, ki traja približno eno uro, nudimo tudi v AMZS centrih, člani AMZS pa lahko izkoristijo 80-odstotni članski popust,« svetuje AMZS tehnični svetovalec Janez Kajzar, ki ob tem zlasti priporoča preverjanje stanja klimatske naprave: »Stanje v koloni je za voznika in sopotnike že samo po sebi stresno in naporno, morebitna okvara klimatske naprave pa vse skupaj še poslabša, nenazadnje lahko vpliva tudi na naše zdravje in splošno počutje.« Ob tem dodaja, naj vozniki tudi poleti ne pozabijo preveriti stanja brisalcev in pnevmatik, vključno s tlakom, ali so vsa svetila brezhibna ter dolijejo tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla – poletni nalivi lahko med vožnjo predstavljajo nekoliko večje tveganje, videti in biti viden pa je v takšnih razmerah ključnega pomena. »Preverite tudi, ali imate v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč,« še svetuje Kajzar.

Dokumente, prosim!

Za potovanja v tujino si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente. Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra svetuje: »Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila, kar lahko storite v AMZS centrih. Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto. Priporočamo pa tudi mednarodno vozniško dovoljenje (MVD) – vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem ga potrebujejo, če potujejo v neevropske države. MVD je namreč prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga priznava Organizacija združenih narodov. Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument (v nekaterih državah le za določene narodnosti). Vsekakor pa je MVD povsod v tujini dokument, ki pomaga vozniku ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj lahko olajša in pospeši formalnosti. Vozniki morajo imeti v tujini poleg MVD vselej s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje.«

Pomoč na cesti – ne nasedajte goljufom

Nihče si ne želi, da bi se mu na poti, še zlasti na počitnice, zgodilo kaj neprijetnega. A če je človek pripravljeni na najhujše, bo reševanje hitrejše in učinkovitejše. V primeru okvare ali nesreče pomaga AMZS članstvo: osnovno članstvo zagotavlja pomoč na cesti v Sloveniji, Plus in Premium pa tudi v tujini (Premium poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini zagotavlja še celoletno turistično zavarovanje v tujini, s kritji do 55.000 evrov, in brezplačen zdravstveni nasvet na daljavo). Ob tem je treba izpostaviti, da je AMZS članstvo v delu pomoči na cesti vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi za več vozil, ki jih vozi (npr. avto, motor, avtodom), četudi niso v njegovi lasti. AMZS pomoč na cesti v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji zagotavlja tudi kolesarjem, tako z navadnimi kot električnimi kolesi.

Klic v AMZS klicni center preprečuje, da bi postali žrtve goljufov oziroma (avto)cestnih piratov. »Ob nesreči ali okvari, ko ste vozilo varno ustavili in označili ter ko so vsi potniki umaknjeni z vozišča, pokličite na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 5305 353. Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Našim partnerskim klubom v tujini posredujemo tudi delovni nalog, ki ga, če član dvomi, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahteva na vpogled – na tak način preprečujemo zlorabe oziroma goljufije,« potek reševanja razloži Zupančič, ki ob tem še pojasni: »Pri klicu na pomoč v klicni center AMZS operater, ki se javi na klic, najprej povpraša po natančni lokaciji okvare ali nezgode, šele nato pa po podatkih o vozilu in vrsti okvare. Zato je dobro, da veste, kje se takrat nahajate – koristni so podatki o kraju, o cesti in smeri vožnje, pa tudi o ulici in hišni številki stavb v bližini. Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila. Operater mora vedeti tudi znamko in model avtomobila v okvari, natančen opis okvare že vnaprej pa lahko pomaga pri odpravljanju okvare na licu mesta. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč.«

Vročinska past!

Puščanje otrok in živali v pregretih avtomobilih je smrtno nevarno. Notranjost avtomobila ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past; sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla. Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste. Že pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija je po petih minutah notranjost avta segreta na 24 stopinj Celzija – po 30 minutah je v notranjosti že za 16 stopinj Celzija bolj vroče, po eni uri pa je temperatura notranjosti že 46 stopinj Celzija!

Nasvet, kako pravilno naložiti prtljago v avto

Z odhodom na počitnice je seveda povezano tudi vprašanje: kam – in kako – s prtljago. Pri tem premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka. Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike. Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto. »Svetujemo, da vso prtljago, ki jo želimo vzeti s sabo, pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo: težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso«, priporoča AMZS inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik in izpostavlja še nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage:

  • »zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
  • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
  • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
  • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
  • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
  • drobne kose prtljage pospravite v škatle,
  • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
  • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
  • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
  • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki).«

Ob tem pa AMZS inštruktorji varne vožnje izpostavljajo: »Obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, naj bo na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.«

Vir: AMZS

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si