Srečanje klasičnih gimnazij Slovenije

Na Gimnaziji Novo mesto je minuli četrtek potekalo 8. vseslovensko srečanje klasičnih gimnazij Slovenije. Letošnja rdeča nit srečanja je bila antična književnost, kot jo je prevajal akademik dr. Kajetan Gantar. Ko so sredi lanskega leta izvedeli za smrt velikega prevajalca, ki je le nekaj mesecev pred smrtjo prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je postalo jasno, da še nekaj časa ne bodo pozabili nanj, saj ravno zaradi Gantarja bolje poznamo velika in prelomna literarna imena, kot so Homer, Sofoklej ali Horacij. Med dijaki klasičnih gimnazij se je hitro pojavila želja, da bi na skupnem srečanju tudi sami pridali svoj del poklona.

Srečanja se je udeležilo okoli 200 dijakov iz petih slovenskih klasičnih gimnazij. V dopoldanskem času so svoj čas namenili predvsem spoznavanju Novega mesta, saj so se v manjših skupinah odpravili po razstavah Dolenjskega muzeja, na sprehod po poti Pozabljene polovice Novega mesta, obiskali so evangelijsko cerkev Dobrega pastirja ipd. Ob koncu so se zbrali v dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine, kjer je potekala zaključna prireditev. Uvodni pozdrav je gostom namenila ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič, Kajetana Gantarja pa je udeležencem predstavil njegov študent, izredni prof. dr. Matej Hriberšek. Sledili so nastopi gimnazij udeleženk srečanja na način, da je vsaka gimnazija pripravila nastop po navdihu enega od Gantarjevih prevodov.

Udeleženci so bili priča prireditvi, ki je uspela na enem odru združiti raznolike udeležence, še več; s pomočjo umetnosti, t. j. literature v prevodu Kajetana Gantarja, so se uspeli na odru povezati mladi gimnazijci.

“Program je bil zelo zanimiv in raznolik.” je po dogodku zapisala Urša, gimnazijka Gimnazije Novo mesto. Ana, prav tako dijakinja Gimnazije Novo mesto, pa je dodala: “Čeprav prihajamo iz različnih koncev Slovenije, smo ugotovili, da imamo veliko skupnega.”

Vir: Marko Kastelic, foto: Ana Sluga

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si