Krško med občinami z najvišjim življenjskim standardom

Krško je v zadnjih letih utrdilo položaj v zgornji četrtini najbolj razvitih občin v Sloveniji. Med vsemi občinami je na 48. mestu, med mestnimi pa na 7. mestu.

Mestna občina Krško izstopa po ravni aktivnosti, nadpovprečno sta dosežena razvojno stanje in razvojna dinamika. Življenjski standard je med najvišjimi v Sloveniji, in sicer se med vsemi občinami Krško uvršča na 6. mesto. K temu pripomore tudi spodbujanje gradnje stanovanj, vlaganje v kulturo in nadpovprečna oskrba z osnovnim zdravstvom.

Šibke vrednosti so na področju brezposelnosti, po številu delovnih mest pa je na visokem 36. mestu. Slednje v Krškem pripisujejo visoki vrednosti investicij v gospodarstvu, v katerem se občina uvršča na 9. mesto. Še dve mesti višje pa je na področju povprečne neto mesečne plače, ki je na ravni države 1.147 evrov, na ravni občine pa 1.341 evrov. Najbolj izraziti problematični področji sta trenutno previsok delež dolgotrajno brezposelnih in visok delež obsojenih storilcev kaznivih dejan. Poleg slednjih pa tudi beg možganov in posledično negativen selitveni prirast in povečana dinamika staranja prebivalstva.

Celovito gledano je razvojni položaj Mestne občine Krško ugoden. Ima močno gospodarstvo, racionalno ravnanjem s proračunom, precej stabilen trg dela ter za slovenske razmere visoko stopnjo blaginje prebivalcev.

Vir in foto: Mestna občina Krško

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si