Proizvodnja električne energije nemotena, prizadetim v poplavah bodo pomagali

V času poplav in dnevih po njih je v skupini HSE ob izrazitih in obilnih padavinah ter močno povečanih dotokih proizvodnja električne energije potekala varno in zanesljivo. Na hidroelektrarnah, ki jih upravljajo družbe skupine HSE, so glede na slabe vremenske napovedi že v sredo, 2. avgusta 2023, predhodno pričeli s praznjenjem akumulacij na njihovih hidroelektrarnah, v skupini HSE pa so vse dni od začetka izrednih vremenskih razmer angažirane vse strokovne, intervencijske in dežurne ekipe, ki zagotavljajo varno odvajanje vode in s tem protipoplavno varnost, hkrati pa tudi normalne pogoje za nemoteno proizvodnjo električne energije.

Obratovalno osebje so namestili tudi v objekte, ki so sicer v normalnih razmerah daljinsko vodeni. Redno so izvajali tudi čiščenje močno povečanih količin plavja, ki je mašilo vtočne rešetke na agregatih. Tekom celotnega petka in v noči na soboto so pripravljeni pričakali krepitev padavin ter dodaten porast pretokov na vseh porečjih. Hidroelektrarne na Dravi in Soči so obratovale po voznem redu in glede na možnosti proizvodnje pri nastalih razmerah.

Na reki Dravi in Soči zaenkrat ni evidentirane škode na strojnicah posameznih velikih hidroelektrarn. Stabilno je tudi stanje na celotnem območju Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje.

V skupini HSE si bodo še naprej prizadevali za nemoteno proizvodnjo električne energije ter v sodelovanju s sistemskim operaterjem prenosnega omrežja za varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo.

Z državljankami in državljani, ki so jih prizadele poplave – med njimi so tudi sodelavci skupine HSE, iskreno sočustvujejo. Zavedajo se, da je nastala škoda neopisljiva, pa vendar bodo prizadetim območjem v prihodnjih tednih, po potrebi tudi mesecih, pomagali po najboljših močeh.

Vir: HSE

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si