Primož Primec novi predsednik Društva Kočevarjev staroselcev

Na sedežu Društva Kočevarjev staroselcev v Občicah v občini Dolenjske Toplice je minulo nedeljo potekal izredni občni zbor, saj je zaradi zdravstvenih težav odstopil dosedanji predsednik Marjan Štangelj. Na njem so se mu člani iskreno zahvalili za njegovo delo in predvsem to, da je postavil delovanje društva na zdrave temelje.

Za novega predsednika so delegati soglasno izvolili Primoža Primca, ki je v svoji predstavitvi najprej izpostavil, da biti predsednik Društva Kočevarjev staroselcev ni enostavno, predvsem zaradi narave in specifike dejavnosti in tudi problematike, ki se ga dotika. Zato bo program dela usmerjen predvsem v prihodnost. Imajo dve glavni nalogi; vzpostavitev centra kot muzejskega središča zgodovine Kočevarjev ter da vse napore usmerijo, da se ohrani delovanje pevske in folklorne skupine, ki je vitalnega pomena za obstoj društva. Načrtujejo povezovanje s sorodnimi društvi v tujini, predvsem Ameriki, s povabilom, da jih obiščejo.

V letu 2023 pa bodo izvajali Projekt Ohranjanje in interpretacija kulturne dediščine v njihovem muzeju, s poudarkom na etnografski zbirki kmečkega orodja in predmetov za vsakdanjo rabo ter umestitvijo pešpoti starimi sortami sadnega drevja z namenom spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na podeželju izvajamo v sodelovanju z Avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani in Univerzo v Ljubljani.

Njihova dejavnost je financirana tudi s strani Občine Dolenjske Toplice – delovanje pevske in folklorne skupine ter izdaja časopisa BAKH – POT, ki ga financira tudi Ministrstvo za kulturo in avstrijsko veleposlaništvo. Ministrstvo za kulturo jim je v letu 2023 dodelilo še sredstva za obnovo križevega pota v cerkvi v Kočevskih Poljanah, za dogodek Pojemo s Kočevarji in postavitev informacijskih tabel po vaseh.

Realizacija vseh projektov je odvisna od donatorjev, ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujejo: Republika Avstrija prek avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani in Zveznega ministrstva Republike Avstrije za evropske in mednarodne zadeve, Dežela Koroška oz. Koroška deželna vlada in Občini Dolenjske Toplice.

Vir. Društvo Kočevarjev staroselcev

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si