Predstavili možnosti vključevanja v jedrske dobavne verige


 GZS Posavska gospodarska zbornica je v Informacijskem središču GEN v Vrbini pripravila uspešno predstavitev možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi. Jedrske elektrarne so temelj zanesljive in zadostne oskrbe z električno energijo ter omogočajo dosego želenih ciljev zelenega prehoda in trajnostnega energetskega sistema. Evropske države v naslednjih dveh desetletjih načrtujejo izgradnjo več kot 10 novih jedrskih elektrarn, med katerimi je tudi načrtovana izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.
 
Direktor Posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek je poudaril pomen o odločitvi za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško, ki naj temelji tudi na skoraj 50 letnih izkušnjah, ko v krškem in Posavju sobivajo z elektrarno. Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je spomnila, da je energetska kriza razgalila šibkost Slovenije, in sicer odvisnost od uvoza energentov. Generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan je poudaril, da so učinkovito vzpostavljene dobavne verige ključen dejavnik uspeha jedrskih novogradenj.
 
Tudi državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je dejal, da so dobro delujoče dobavne verige porok za izvedbo projekta znotraj časovnih in finančnih okvirjev. Sodelovanje slovenskih podjetij v dobavnih verigah jedrske industrije po njegovih besedah predstavlja izjemno priložnost za razvoj in rast našega gospodarstva ter krepitev strokovnega znanja na področju jedrske energije. Sodelovanje v projektih izgradnje in vzdrževanja jedrskih elektrarn omogoča pridobivanje dragocenih izkušenj in uveljavljanje slovenskih podjetij na mednarodnem trgu. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvu, turizem in šport Matevž Frangež je poudaril, da je njihova ambicija, da se slovensko gospodarstvo z razvojem tehnologij, proizvodi in storitvami vključi ne le v možno izgradnjo JEK2, temveč tudi v priložnosti jedrske renesanse.
 
Predstavniki francoske energetske družbe EDF so predstavili možnosti za vključitev slovenskih podjetij v njihove dobavne verige. EDF je poleg ameriškega Westinghousa in korejskega KHNP eden od možnih dobaviteljev tehnologije za JEK2, s katerimi GEN energija vodi tehnični dialog.
 
Srečanja se je udeležilo več kot 90 udeležencev iz skoraj 50 slovenskih podjetij.

Vir: GZS Posavska gospodarska zbornica

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si