Obvoznica ključna za razvoj Šentvida in okoliških vasi

V prostorih Kulturnega doma Šentvid pri Stični potekala javna predstavitev projekta »Šentviška obvoznica«. Predstavitev idejne zasnove in variantnih rešitev obvoznice sta pripravila Občina Ivančna Gorica in Krajevna skupnost Šentvid pri Stični. Idejno zasnovo projekta je predstavil AC&P inženirski biro, podjetje za geotehniko, infrastrukturo in raziskave.

Trasa šentviške obvoznice v dolžini 2,7 kilometrov je zasnovana od regionalne ceste po cesti proti šentviškemu vrtcu Videk do gasilskega doma. Od tu se trasa nadaljuje po kmetijskih zemljiščih mimo podjetja Zmaj do Malih in Velikih Češnjicah in se zaključi pri uvozu do motokros proge in parka Cukarca v Dolini pod Kalom. Projekt bo zajemal 1,7 kilometra trase novogradnje in 1 kilometer rekonstrukcije obstoječih cestnih povezav. V sklopu projekta bodo obravnavna štiri večja križišča, nekatera od teh pa bodo rekonstruirana v krožno križišče.

Pred izvedbo posameznih odsekov bo treba izdelati projektno dokumentacijo, pridobiti dovoljenje in potrebna zemljišča, zato se bo idejni projekt poteka trase gotovo še spreminjal.

Okrog sto krajanov sta na javni predstavitvi pozdravila tudi predsednik Sveta KS Šentvid pri Stični Silvo Praznik in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da se je po več desetletjih le začelo premikati v smeri umeščanja obvoznice v prostor. Povedal je, da gre za večletni projekt, ki bo potekal v več fazah. Prvenstveno bo še pred začetkom gradnje obvoznice obnovljen odsek ceste z vso pripadajočo infrastrukturo od Svetega Roka proti gasilskemu domu in od regionalnega priključka (»pri Drabu«) po cesti mimo novega vrtca do gasilskega doma.

Kot je poudaril župan, se Šentvid brez obvoznice ne more razvijati naprej. »Obvoznico se gradi za krajane Šentvida in okoliških vasi, s tem pa bo zagotovljen tudi bistveno boljši in lažji dostop za tovorna vozila do gospodarskih subjektov. Poleg tega se bo razbremenila tudi cesta skozi Petrušnjo vas, ki pelje proti motokros progi in parku Cukarca. Verjamem, da je volja vseh krajanov, da najdemo najboljšo možno rešitev za čimprejšnjo realizacijo izjemno pomembnega projekta v šentviški fari,« je še zaključil Strnad.

Vir: Občina Ivančna Gorica, foto: Gašper Stopar

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si