Na Dobu odprli prenovljeno kuhinjo

V Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob pri Mirni so včeraj simbolno odprli prenovljene prostore kuhinje in jedilnice za preskrbo prehrane zaprtih oseb.

V objekt kuhinje z jedilnico in ostalimi pripadajočimi prostori od izgradnje leta 1963 niso veliko vlagali, zdaj pa je bil deležen temeljite prenove večji del objekta v zaprtem delu zavoda, ki obsega kuhinjo z razdeljevalnico hrane, jedilnico in mesnico. Uredili so prezračevanje in klimatizacijo, zamenjali stavbno pohištvo ter kuhinjsko in jedilniško opremo. Vrednost naložbe je bila 746.739,39 evra.

Prostore so prenavljali od 15. maja do 31. avgusta letos. Prenova je bila velik logistični zalogaj za organizacijo prehrane in delo v dobskem zaporu. V tem času so obroke pripravljali na zavodskem igrišču pod šotorom, ki je imel 200 m2 kuhinjskih prostorov, 600 m2 jedilnice ter dodatno začasno hladilnico površine 50 m2. Slovenska vojska je zagotovila tudi dve poljski kuhinji s skupno šestimi kotli, uporabljali pa so tudi dosedanjo kuhinjsko opremo.

V kuhinji ZPKZ Dob pri Mirni dnevno pripravijo približno 1500 obrokov za več kot 600 zaprtih oseb, tudi za dislocirana oddelka zavoda. Zagotavljajo zajtrk, kosilo in večerjo. Za obsojence, ki so vključeni v delo, tudi malico. Obroke vsak dan pripravlja pet inštruktorjev-kuharjev in 45 obsojencev, ki so v kuhinji zaposleni na različnih delavnih mestih v okviru hišnih del: kuharji, kuharji-pomočniki, pralci, čistilci, peki, delilci.

Zelenjavo za pripravo obrokov v toplem delu leta zagotavljajo na zavodskem vrtu, na katerem obsojenci pridelajo večje količine vrtnin, na primer solato, paradižnik, papriko, jajčevce in bučke.

Z naložbo so v zavodu dobili sodobno kuhinjo, ki bo omogočala ustrezno in nemoteno pripravo obrokov hrane za zaprte osebe ter izboljšala delovne pogoje tako zaprtih oseb kot zaposlenih inštruktorjev – kuharjev.

Na dogodku je generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, mag. Bojan Majcen, skupaj z direktorjem zavoda, Zoranom Remicem, s simboličnim prerezom traku izpostavil pomembnost investicijske pridobitve našega največjega zapora in se zahvalil vsem vključenim v izvedbo projekta.

vir: gov.si

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si