Kraljevi kozolci v Zilji na Koroškem

Včeraj so v Bistrici na Zilji na Avstrijskem Koroškem odprli potujočo razstavo z naslovom Kraljevi kozolci, ki jo je avtorica Alenka Stražišar Lamovšek prvič postavila leta 2020 v Deželi kozolcev kot obeležje 100. obletnice rojstva prof. Nika Kralja, slovenskega arhitekta in industrijskega oblikovalca.

Med terenskim delom je Niko Kralj na različnih delih Slovenije in izven meja, tudi v Ziljski dolini, dokumentiral in proučeval kozolce, njihove detajle, se ukvarjal s tesarskimi orodji in njihovim poimenovanjem. Ob tipologiji kozolcev ga je zanimala njihova umestitev v krajino. V pogovorih z lastniki in izdelovalci kozolcev je odstiral številne zgodbe o razmerju med človekom in kozolcem.

Cilj njegovega terenskega dela je bila doktorska disertacija, ki pa mu je ni uspelo dokončati. Zapustil pa je obsežno dokumentarno gradivo, diapozitive, načrte, skice in terenske zapise. Marsikaterega kozolca iz njegovega arhiva danes ni več ali pa izgubil svojo prvotno namembnost.

Razstava je zasnovana je kot potujoč projekt. Za tokratno postavitev so v Dolenjskem muzeju skupaj z Inštitutom Urban Jarnik ter Zveznim uradom za spomeniško varstvo, Oddelek za Koroško in Deželo kozolcev iskali in izrisali pot Nika Kralja po Ziljski dolini. Iskali so motive, kot jih je fotografiral Kralj. Našli so jih na Zgornji Zilji, v Lesni dolini in na Vzhodnem Tirolskem, na Spodnji Zilji pa le enega.

Na dogodku so spregovorili Gorazd Živkovič vodja Zveznega urada za spomeniško varstvo, Oddelek za Koroško, avtorica razstave Alenka Stražišar Lamovšek, kustosinja Dolenjskega muzeja Novo mesto, Martina Piko-Rustia in Florian Jordan iz inštituta Urban Jarnik.  Razstavo je odprla hči Nika Kralja, Veronika Kralj-Iglič.

vir: Dolenjski muzej, foto: Borut Stražišar Lamovšek

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si