Izbrano prvo Županovo vino Mestne občine Krško

Vinogradniška društva krške občine so z Mestno občino Krško letos premierno organizirala izbor za Županovo vino. Cviček iz kleti Hiša vina Grabnar iz Ardra pri Raki je tako postalo prvo Županovo vino Mestne občine Krško.

Predsednik Društva vinogradnikov Raka Mladen Zorko je pojasnil, da projekt Županovega vina vodijo društva vinogradnikov mestne občine Krško, vsako od šestih društev pa bo v prihodnjih letih prevzelo organizacijo. Ocenjevanje vin opravlja neodvisni inštitut, in sicer Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto.

Vinogradniško društvo Raka je kot prvo sprejelo odgovornost, da izbere Županovo vino. Na Raki vinska trta raste na 100 hektarjih kmetijskih površin, tamkajšnji vinarji pa pridelajo približno milijon litrov vina letno. Raški vinogradniki so še posebej ponosni na svoj Cvičkov hram, ki so ga zgradili sami s skupnimi močmi, Zveza združenj vinogradnikov Dolenjske pa je objektu podelila častni naslov Ambasada cvička 1.

»Najbolje ocenjeno vino je pridobilo status Županovega vina, ki tako postaja protokolarno vino, kar pomeni, da bo predstavljalo Mestno občino Krško na različnih dogodkih in prireditvah,« je pojasnil Zorko, ki je na lastno pobudo pripravil knjigo Županovo vino, v katero bo posamezno društvo za svoje izbrano vino zapisovalo podatke o ocenjevanju vzorcev, sodelujočih vinarjev in nagrajenih vin. Tako kot letos bo tudi v prihodnjih letih društvo, ki je organizator dogodka, imelo pravico, da izbere vrsto vina, ki bo posamezno leto nosilo naslov Županovo vino, »ker je cviček naš paradni konj društva, smo se odločili, da bo to letos cviček PTP«. Ker je pridelava cvička geografsko omejena, so na letošnjem izboru lahko sodelovala le društva z območja mestne občine Krško, ki pripadajo vinorodnemu okolišu Dolenjska, torej Veliki Trn, Podbočje in Raka. Na ocenjevanje so poslali pet različnih vzorcev, in sicer pridelovalcev Hiša vina Grabnar, Klet Krško, Klet Pirc, Vinogradništvo Kodrič in Vina Jarkovič. Najvišjo oceno je prejel cviček PTP iz kleti Hiša vina Grabnar z oceno 16,23. »To vino je bilo zmagovalno tudi na našem društvenem ocenjevanju, prav tako pa je letos zmagalo in celo prejelo najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja vin za tekmovanje Cvičkarija, in sicer 16,45,« je ob razglasitvi zmagovalca poudaril predsednik raških vinogradnikov.

»Županu dajem samo en nasvet: da s primerno ohlajenim cvičkom v čim širši družbi prijateljev in znancev čim večkrat nazdravi,« je županu zaželel Andrej Grabnar, ki je pridelal zmagovalno Županovo vino.

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin se je zahvalil, da so vinogradniki sprejeli njegovo idejo o Županovem vinu, saj si to občina, kjer se razprostira 650 hektarjev vinogradniških površin, tudi zasluži. Mestna občina Krško si prizadeva, da tudi finančno pomaga vinogradnikom in kmetovalcem, zato so se sredstva v ta namen dvignila z 155.000 evrov v letu 2023 na 230.000 evrov v letošnjem letu.

vir: Mestna občina Krško

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si