FOTO: Iz Avstrije v domovino s tremi šampionskimi pasovi

V soboto se je v avstrijskem Bregenzu odvil svetovni pokal “WORLD CUP BREGENZ 2023”. Nastopilo je več kot 1700 tekmovalcev iz 14 držav: Francije, Nemčije, Češke, Italije, Švice, Anglije, Madžarske, Turčije, Ukrajine, Lihtenštajna, Walesa, Hrvaške, Avstrije in Slovenije.

Finale svetovnega pokala WMAC 2023 je potekalo v več borilnih disciplinah, med drugim tudi v MMA, K1 in tajskem boksu. Slovenijo so na podlagi predhodnih turnirjev in kvalifikacij zastopali trije predstavniki novomeškega Scorpion gyma, ki so se v domovino vrnili s tremi šampionskimi pasovi. V svojih kategorijah so pometli z konkurenco.

V ring je kot prva Slovenka vstopila komaj 13-letna Lily Fideršek. Nastopila je po pravilih tajskega boksa v kategoriji do 55 kg v konkurenci 15-17 let. V prvem dvoboju je suvereno slavila s 3:0 proti Avstrijki Emi Kegler. V finalni borbi ji je nasproti stala izkušena Nemka Sara Schafler. Lily se ni pustila zmesti, navkljub nešportnemu ugrizu med borbo je ravno nasprotno v dodatni rundi dvoboja dominirala vse do zadnje sekunde in si priborila šampionski pas in tako postala zmagovalka svetovnega pokala v svoji kategoriji. “Z ugrizom mi je pomagala do šampionskega pasu, hvala Sara,” je po končani borbi povedala Lily Fideršek.

V članski kategoriji do 70 kilogramov, v disciplini K1, je z 10-člansko konkurenco opravil Sašo Vorkapić in osvojil svetovni pokal za sezono 2023. V prvem krogu je dvoboj predal Amir Nejat, v polfinalni borbi pa je po soglasni odločitvi in povsem dominantno premagal Nemca Nica Klimta. V finalnem obračunu se je soočil z domačinom Paulom Schwendingerjem. Šlo je za povratni dvoboj, saj je Sašo Nemca na letošnjih turnirjih enkrat že ugnal. Tudi tokrat je Slovenec po rednem delu pokazal več, vendar ni prepričal domačih sodnikov, ki so dodelili dodatno rundo. To Saša ni vrglo s tira in ob koncu runde ni pustil dvoma o zmagovalcu. S to zmago je predstavnik novomeškega Scorpiona tudi uradno osvojil letošnji svetovni pokal.

Med članicami se je na vrh kategorije do 70 kilogramov, prav tako v disciplini K1, zavihtela Bojana Šebenik. Ugoden žreb ji je omogočil neposredno uvrstitev v finale, v katerem jo je čakala češka predstavnica Eva Nazlerova. Bojana je od začetka dvoboja nasprotnico soočila z visokim tempom, ročnimi udarci in klinčem. Čehinja je bila nekajkrat na robu poraza z nokavtom, vendar je Slovenki kljubovala do konca. Šebenikova je bila prepričljiva, slavila po soglasni sodniški odločitvi in prav tako domov odnesla šampionski pas WMAC za sezono 2023.

Slovenske tajske boksarje letos čaka še nekaj večjih izzivov tako v amaterski kot profesionalni konkurenci. Najpomembnejši bo zagotovo evropsko prvenstvo za člane v Turčiji, ki se bo odvilo v Antalyi med 7. in 14. decembrom. Odhod reprezentantov kljub vrhunski formi reprezentantov še ni zagotovljen, ovira so finančna sredstva.

Vir: Klub borilnih veščin Scorpion international gym

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si