Dejavno leto 2022 za OZRK Novo mesto

Na Območnem združenju RK Novo mesto beležijo porast števila prosilcev za vse vrste pomoči, posebej so se povečale stiske v zvezi z energetsko draginjo. Pomagali so z 99 finančnimi pomočmi za nakup kurjave in plačilo najnujnejših življenjskih stroškov v višini 16.100 evrov. 4413 ljudem so razdelili 3300 paketov s hrano. Donirano hrano je prejemalo 160 družin, 62 samskih gospodinjstev in 99 družin ali skupaj 358 oseb. Poleg materialne pomoči so nudili psihosocialno pomoč v obliki svetovanja ljudem v stiski.

Izvajajo socialno varstveni program za brezdomne in socialno izključene – brezdomni lahko del dneva preživijo v dnevnem centru. Na mesec je vključenih povprečno okoli 60 uporabnikov, ki živijo v slabih stanovanjskih razmerah ali pa jih sploh nimajo urejenih. Letos so razdeli 1156 obrokov, uporabniki pa lahko pri njih uporabijo tudi kopalnico, pralnico, zamenjajo oblačila in opravljajo prostovoljno delo.

“Na širšem območju JVS ni zavetišča za brezdomne, zato lokalno skupnost opozarjamo na to problematiko in si prizadevamo, da bi kmalu imeli zavetišče, saj se število brezdomnih iz dneva v dan veča, posebej je pritisk še večji, ko nastopi zima in ostajajo brez strehe nad glavo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Prek Sklada za pomoč ljudem v stiski so organizirali osem akcij in štiri od njih zaključili. Odmevni sta bili akciji za družini po požaru v Gabrju in na Kuzarjevem kalu. Decembra so obiskali 4200 starejših od 80 let in jih razveselili z novoletnim darilom,

Na Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto so povabili 4164 krvodajalcev, ki so darovali kri na 61 krvodajalskih akcijah. Na sedmih terenskih krvodajalskih akcijah pa je bilo 463 darovanj krvi. Prvič je darovalo kri 297 krvodajalcev,

Uporabnike programov in dijake novomeške gimnazije so povabili na prednovoletno druženje. Obdarili so tudi 135 otrok iz socialno šibkih družin.

Vir in foto: Območno združenje RK Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si