80 let smrti narodne herojinje iz Bele krajine

Na današnji dan leta 1943 je na Sv. Križu (danes Gabrovka) umrla narodna herojinja Milka Šobar – Nataša, rojena 29. decembra 1922 na Gornjih Lazah v Beli krajini.

Milka Šobar se je rodila v kmečki družini kot osmi otrok. Po osnovni šoli je nadaljevala šolanje na meščanski šoli v Novem mestu in se vpisala na Trgovsko akademijo v Karlovcu, ker jo je kot dijakinjo drugega letnika zatekla okupacija in se je vrnila domov in sodelovala kot obveščevalka in kurirka. V njihovi hiši je tragedijo doživela tudi Prva belokranjska četa. Kot ilegalka je obiskovala sanitetni tečaj v Kotu pri Semiču. Nekoč jo je pri prenašanju sanitetnega materiala na vlaku zalotila italijanska patrulja in je pogumno skočila iz zaustavljajočega vlaka ter pobegnila v gozd, kjer se je pridružila II. Belokranjski četi. Po ustanovitvi Cankarjeve brigade je tam postala brigadna administratorka, a je prosila za premestitev v četo, kjer je bila komisarka. Pomembno naj bi se izkazala v bojih na Suhorju, Krašiću, Pleterjah, Žužemberku in Jelenovem žlebu (za to bitko je bila pohvaljena v partizanskem časopisu Slovenski poročevalec). Padla je v boju pri Svetem Križu, ko jo je smrtno zadel drobec mine.

Komandant čete je materi, ki je v boju izgubila tri hčerke (poleg Milke sta padli še Mica in Tončka) v pismu zapisal tudi: »Mama nikar ne žaluj! Zaman iščem danes med brigadirji takšnih borcev, kot so bile Tvoje hčerke – ne najdem jih več.«

Po herojinji so v Črnomlju poimenovali šolo s prilagojenim programom: OŠ Milke Šobar Nataše, pred kulturnim domom pa stoji njen doprsni kip, deloMarije Keržič Benedetti. V Metliki njeno ime nosi ena od ulic.

Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si