Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve v Črnomlju

Osrednja belokranjska komemoracija ob dnevu spomina na mrtve je potekala v torek, 31.  oktobra 2023,  na Gričku v Črnomlju ob spomeniku NOB, posvečenem 1250 padlim žrtvam fašističnega nasilja med drugo svetovno vojno v Beli krajini.

Slavnostni govornik je bil župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je med drugim dejal: »Hvala, da ste se pridružili tem posebnim trenutkom in prišli na kraj tihote, miru, spomina in opomina, na kraj pogovora s tistimi, ki jih ni več med nami. Premnogi so dali svoja življenja. Mi pa bi se morali vsak dan truditi delovati tako, da bi oni bili ponosni na nas. Čeprav je človeška zgodovina – zgodovina vojn, bi človek v svojih ravnanjih vendarle moral delovati drugače in za zanamce ustvarjati zgodovino miru. Zato naj nam bo dan mrtvih tudi v opomin, da cenimo življenje, ljubezen in  pristne človeške vezi ter se zavedamo, kako dragocen je vsak trenutek v našem skupnem potovanju skozi življenje.« Župan je še čestital ob dnevu reformacije in poudaril, da si praznik zagotovo zasluži posebno mesto med državnimi prazniki.

V kulturnem programu so nastopili mešani pevski zbor Samospev, Godba Črnomelj in učenci  OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Prireditev, ki jo je organiziral JSKD Črnomelj, je povezovala Eva Starašinič. 

Vir: Občina Črnomelj, FOTO: Maj Perko

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si