Darujem kri, daruj še ti

70 let prostovoljnega krvodajalstva na Slovenskem so obeležili na 31. srečanju slovenskih krvodajalcev. Majhno prleško mesto Veržej je v soboto gostilo nekaj sto krvodajalcev iz cele Slovenije, ki so se po treh letih prisilnega premora prišli znova družit in obeležit to humano dejanje, nekaj deset pa jih je tudi na ta dan zavihalo rokav in darovalo kri – med njimi tudi minister za zdravje RS, dr. Danijel Bešič Loredan.

V Veržeju so se tako družili mnogi, ki so kri darovali 50-krat, 100-krat, 150-krat, rekorder med njimi pa je bil Zdravko Širec iz Kočnega pri Laporju, ki je kri začel darovati pri 18. letih in bo letos, pri 65. letih, kar je tudi zgornja starostna meja za krvodajalce, sklenil svojo humano krvodajalsko pot.

Predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž je ob jubileju izrazila željo, da bi preskrba s krvjo v Sloveniji ostala dobra. Dobra je, je dodala, kadar se ljudje odzovejo vabilu in gredo na krvodajalsko akcijo. Želja Rdečega križa je, da bi bile količine krvi vedno optimalne in da bi bila prava krvna skupina vedno na pravem mestu ob pravem času. Krvodajalcev je toliko, da nobeno življenje ne bi smelo biti ogroženo zaradi pomanjkanja določene krvne skupine.

Vir: Rdeči križ Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si