8. februar – Prešernov dan

Ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna praznujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Vsako leto na državni praznik potekajo številni dogodki, mnogi se zvrstijo tudi pred in po prazniku. Tradicionalno pa na praznik svoja vrata brezplačno obiskovalcem odprejo kulturne ustanove.

Pestro je v teh dneh tudi v novomeški občini. Pri Založbi Goga so konec januarja kot poklon kulturi in slovenskemu jeziku izdali tri nove knjige, v Knjižnici Mirana Jarca so pripravili stand up večer in zaključek 14. sezone bralne značke za odrasle, v Anton Podbevšek Teatru so gostili predšolske otroke vrtca Pedenjped, dramski igralec Gregor Čušin je interpretiral delo Frana Levstika Martin Krpan, Zavod LokalPatriot pa je v Galeriji Simulaker organiziral voden ogled po razstavi Nejca Trampuža. Vrhunec praznovanja kulturnega praznika je bil včeraj, ko je Novomeški simfonični orkester pod taktirko dirigenta Mira Sajeta pripravil tradicionalni koncert.

Danes so do 18. ure v Dolenjskem muzeju Novo mesto na voljo brezplačni ogledi vseh stalnih in občasnih razstav v muzeju in Jakčevem domu, Zavod Novo mesto ob 15. uri organizira brezplačno vodenje po mestu z naslovom Po Lamutovih sledeh, ob 18. uri pa bo v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine odprtje razstave Boštjana Puclja iMarathon.

Ž. Z., foto: Mestna občina Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si