100 let samostojnosti Evangeličanske cerkve na Slovenskem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na dan reformacije v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti udeležil osrednje slovesnosti in bogoslužja ob 100. obletnici ustanovitve Prekmurskega evangeličanskega senioriata.

Ustanovitev samostojne upravne enote Evangeličanske cerkve 2. februarja 1922 je pomenila konec priključenosti madžarski cerkvi in začetek samostojnosti Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi na Slovenskem. Tako je bil postavljen temelj za njen nadaljnji razvoj.

Predsednik Pahor je imel na slovesnosti govor.Spoštovani gospod škof, mag. Leon Novak,
spoštovani gospod inšpektor Bojan Prosič,
visoki gostje,
gospe in gospodje.

Zgodovina protestantizma na Slovenskem je dolga, pomembna in slavna, prav tako kot zgodovina samostojne evangeličanske cerkve. Je del naše raznolike narodne in nacionalne identitete.

Za zadnjih 100 let ne morem pričevati, lahko pa veliko povem o zadnjih 10 letih, ko sem kot predsednik republike z Evangeličansko cerkvijo augsburške veroizpovedi v Sloveniji veliko in dobro sodeloval, zato sem vam hvaležen, da ste me ob tej pomembni obletnici vnovič povabili k besedi. To mi veliko pomeni.

Stoletje samostojne evangeličanske cerkve stoji na žlahtnih vrednotah strpnosti, sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in solidarnosti – vrednotah, ki niso vezane izključno na veroizpoved, marveč tudi na človekov značaj, značaj naše skupnosti, narodne in državljanske.

Prav tako tudi protestantizem ni le stvar Prekmurja, ampak s svojim pomenom za slovensko kulturo in slovensko knjigo pripada celotni Sloveniji. Dan reformacije je praznik vseh Slovenk in Slovencev.

Da je avtohtona slovenska evangeličanska krščanska skupnost del vseslovenske narodne zavesti, so pomembno pripomogli preminuli škof Geza Erniša, nekdanji škof Geza Filo in aktualni škof Leon Novak. Pod njihovim vodstvom je evangeličanska skupnost delovala in deluje povezovalno, v stiku z mednarodnim okoljem, verskim in laičnim, pa utrjuje in povečuje ugled svoje domovine.

Ob tej priložnosti vsem izražam hvaležnost za poslanstvo, ki ga kot verski voditelji nosite v družbi in odlično opravljajo. Takšen zgled družba potrebuje.

Naj ob koncu spomnim na besede pokojnega Geze Erniše, ki mi je v času, bolj mirnem od današnjega, rekel »Brez miru med religijami tudi v svetu ne bo miru.«

S temi modrimi besedami v srcu sem povabil predstavnike največjih verskih skupnosti v Sloveniji, da se mi 23. avgusta letos pridružijo na Kongresnem trgu v Ljubljani ob Spomeniku žrtvam vseh vojn in z vojnami povezanim žrtvam, kjer smo se skupaj, v evropskem duhu sožitja, poklonili spominu na žrtve. Hvaležen sem vam, spoštovani gospod škof, da ste moje vabilo ljubeznivo sprejeli.

Takšna slovesnost je potekala prvič v zgodovini Slovenije, ljudje pa so jo zelo dobro sprejeli. Nosila je pomembno sporočilo miru in sožitja ob reformacijski misli, da je svoboda posameznika relativna, njegova odgovornost za storjena dejanja pa absolutna. To se mi zdi še posebej v tem času zelo pomembno vedeti in živeti.

Z iskreno željo, da ta sporočila postanejo večna v naši zavesti in dejanjih, in z mislijo, ki jo je v pridigi ob inavguraciji 1. decembra 2019 poudaril škof Novak, »da bi bila domovina varen pristan za vse, brez razlike,« vam želim čestitam ob jubileju in vam želim vse najboljše tudi v prihodnje.


Vir: Urad predsednika RS, foto: Daniel Novakovič/STA

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si