100 dni do jubilejne 30. dirke Po Sloveniji

Čez natanko 100 dni se bo začela 30., jubilejna dirka Po Sloveniji, na kateri bomo dobili 25. zmagovalca v več kot 30-letni zgodovini našega največjega kolesarskega dogodka.

Možnosti imajo zadnji zmagovalec Filippo Zana, ter pretekli zmagovalci Rafal Majka, Diego Ulissi, Primož Roglič in Tadej Pogačar. Vsi so še kako aktivni in v samem svetovnem vrhu. Vse je seveda odvisno od udeležbe njihovih ekip in njih samih.

Mitja Mahorič, Diego Ulissi, Primož Roglič, Jure Golčer in Tadej Pogačar so dirko zmagali dvakrat, nikomur pa do sedaj še ni uspelo slaviti trikrat. Se ta mejnik morda premakne v letošnjem letu?

Slovenski kolesarji so zmagali 14-krat,  medtem ko so tujci slavili na 15-ih dirkah, od tega kar petkrat Italijani. Slovenci medtem prepričljivo vodijo na lestvici etapnih zmagovalcev. Po do sedaj odpeljanih 157 etapah so slavili 56-krat. Na čelu tega seznama še vedno kraljuje Boštjan Mervar s sedmimi zmagami. Nizozemec Dylan Groenewegen je najbljižji zasledovalec in edini kandidat, ki se lahko povzpne na vrh lestvice, na kateri zaostaja za tri etapne zmage. Od štirih je kar tri osvojil v Rogaški Slatini, sicer pa je prvič slavil leta 2018, na lanski izvedbi pa je osvojil dve etapi. Če bo eden od ciljev ponovno v Rogaški Slatini, pa se bo najbolj nasmejalo prav hitremu Nizozemcu, ki je ob Robertu Pintariču, Borutu Božiču in Diegu Ulissiju štirikrat slavil na etapnih ciljih.

Trasa letošnje dirke še ni razkrita, vsi pa upamo, da Slovenci izenačijo rezultat v skupnih zmagah proti ostalemu svetu. Dirka Po Sloveniji bo potekala od 12. do 16. junija.

Do sedaj je dirka gostila eminentne kolesarje iz vsega sveta, med njimi prednjačijo štirje zmagovalci Dirke po Franciji (Vincenzo Nibali, Egan Bernal, Carlos Sastre, Tadej Pogačar) in trije olimpijski prvaki (Aleksander Vinokurov, Primož Roglič, Fabian Cancellara). Kdo vse se bo letos preizkusil na slovenskih cestah, bo znano kmalu!

Vir: S. Glivar, J. Hrovat, foto: Sportida

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si