Zelemenjava pomlad 2024

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto je minulo soboto na Glavnem trgu organiziralo dobrodelno akcijo ZELEMENJAVA POMLAD 2024 za izmenjavo sadik in semen, potaknjencev rož, zelišč, zelenjave ter literature z vrtnarskega področja. Prva Zelemenjava je bila v Novem mestu leta 2013. Od tedaj vsako leto organizirajo dve, spomladi in poleti. Na začetku je se je odzvalo malo ljudi, ki so karkoli prinesli in izmenjali, vendar se je skozi leta dobro prijela.

Z Zelemenjavo poudarjajo vrednote ekologije, samooskrbe in zdravega načina življenja. Kot vemo, je hrana čedalje dražja, sadje in zelenjava pa so najbolj zdrava živila. Z akcijo pa tudi spodbujajo k druženju, povezovanju in medsebojni pomoči posameznikom.

Da so dogodek izpeljali, gre zahvala donatorjem. Sadike ter semena rož in zelenjave so donirali Cvetličarna “Colarič”, Kmetija Pleško, Cvetličarna “Katja” Colarič, Cvetličarna Miklavčič, Kartuzija Pleterje, Kmetija Kastelic, Kmetija Medle, Krnc, Trbanc – Kmetijska trgovina, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma in Vrtnarskemu centru Novo mesto. Skupaj so podarili kar 1428 kosov sadik rož in zelenjave. Vse, kar se ni zamenjalo med udeleženci dogodka, so podarili socialno ogroženim uporabnikom, prostovoljne prispevke pa namenili v Sklad za pomoč ljudem v stiski.

Ob Zelemenjavi se je predstavila tudi Knjižnica semen Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Prostovoljki Mateja Muhič in Marjanca Kopač pa sta v dveh delavnicah prikazali še izdelavo vrtnih označevalcev iz lesa in prikaz presajanja lončnic.

Dobrodelna akcija ZELEMENJAVA vsako leto beleži boljši obisk in tudi letos je toplo vreme privabilo na njihovo stojnico kar 185 obiskovalcev. Upajo, da so z dobrodelno akcijo med ljudi zasejali dobrosrčnosti in jim polepšali sobotno dopoldne.

Se vidimo na ZELEMENJAVI – jesen 2024.

Vir: Območno združenje RKS Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si