Vojaška vaja Jadranski udar 2023

Od 29. maja do 9. junija bo v Sloveniji potekala 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Na vaji pričakujejookoli 800 udeležencev, izmed teh približno 400 pripadnikov iz 29 zavezniških in partnerskih držav. Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, madžarski JAS 39 Gripen, britanski Eurofighter EF 2000, nemški Tornado ter ameriški F-16 pa bodo vajo podpirali z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, artilerija in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širših območjih Bohinja, Idrije in Bele krajine, kjer bodo letalniki simulirali letalsko podporo. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Na delovni točki Bela krajina bodo aktivnosti potekale v krajih Pribišje, Črešnjevec, Vinji Vrh, Semič, Brezje, Kot, Blatnik, Petrova vas, Črnomelj, Talčji Vrh, Mavrlen, Dobliče, Tanča Gora in Vranoviči. Na vaji bo sodelovalo okoli 120 vojakov z različnimi vojaškimi vozili. Pripadniki Slovenske vojske se bodo v sodelovanju z zavezniki urili v različnih taktičnih postopkih, pri čemer bo poudarjeno urjenje kontrolorjev združenih ognjev. Na teh lokacijah se bodo udeleženci vaje premikali peš in z vojaškimi vozili, predvidena pa je uporaba manevrskega streliva, efektov poka in dima. Zračni prostor bodo med usposabljanjem preletavali letala, helikopterji in manjša brezpilotna letala. Letalske aktivnosti bodo povečane med 9. in 12., 14. in 17. ter v večernem času med 20. in 23. uro.

Vir: Ministrstvo za obrambo RS

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si