Veter ruval drevesa in odkrival strehe

Slovenijo je sinoči prešla močna nevihtna fronta. Močni sunki vetra, ki so ponekod dosegali nad 100 kilometrov na uro, so podirali drevesa in odkrivali strehe. Na območju Črnomlja so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro. Na Dolenjskem in v Beli krajini je podrtih ogromno dreves in veliko poškodovanih ostrešij, poškodovan je tudi vrtec v Črnomlju. Evakuiran je bil tudi tabor otrok v Podzemlju, o čemer bomo poročali v današnjih Novicah.

Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja regijskih centrov za obveščanje Brežice (14 dogodkov), Celje (145 dogodkov), Koper (1 dogodkov), Kranj (55 dogodkov), Ljubljana (213 dogodkov), Maribor (22 dogodkov), Murska Sobota (10 dogodkov), Nova Gorica (61 dogodkov), Novo mesto (73 dogodkov), Postojna (14 dogodkov), Ptuj (9 dogodkov), Slovenj Gradec (61 dogodkov) in Trbovlje (13 dogodkov).

Gasilci 10 poklicnih enot in 301 prostovoljnega društva so s cestišč, objektov, vozil in telekomunikacijskih vodov odstranjevali večje število podrtih dreves ter prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih, kmetijskih, industrijskih in poslovnih objektov.

Tudi danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek vremenoslovci napovedujejo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. V južni polovici Slovenije bo danes sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

Poročila regijskega centra za obveščanje:

DOLENJSKA IN BELA KRAJINA:

Močno neurje je ob osmih zvečer zajelo občine Novo mesto, Dolenjske Toplice, Straža, Žužemberk, Trebnje, Mirna, Šentrupert, Črnomelj, Metlika in Semič.

Zaradi močnega vetra je bilo v vseh občinah podrtih več dreves, ki so ovirala promet, poškodovala elektroenergetske vode in komunikacijska omrežja, zato je bila prekinjena oskrba z električno energijo več odjemalcem.

Podrta drevesa so poškodovala več stanovanjskih in gospodarskih objektov ter nekaj vozil.

Močan veter je razkril in poškodoval več stanovanjskih hiš, večstanovanjskih stavb, gospodarskih objektov, vrtec, policijsko upravo in gasilska domova.

Meteorna voda je zalila nekaj objektov in infrastrukture.

Na terenu je bilo v vseh občinah več gasilskih enot, ki so do poznih ur odpravljali posledice neurja. Posredovali so tudi dežurni delavci cestnega podjetja, komunale in dežurni delavci elektra.

V občini Metlika pri naselju Geršiči so gasilci GZ Metlika z vozili evakuirali otroke iz tabora in jih nastanili po gasilskih domovih.

POSAVJE:

Občina Krško

Na ceste se je podrlo več dreves, katera so odstranili delavci cestnega in komunalnega podjetja. Močan veter je razkril več streh na stanovanjskih objektih, posredovali so gasilci PGD Senovo, Krško in Gora.

Občina Brežice

Na ceste se je podrlo več dreves, odstranili so jih dežurni delavci cestnega podjetja. V naselju Velike Malence je potekala evakuacija tabornikov. Gasilci PGD Pirošica, Krška vas, Skopice, Cerklje ob Krki, Cerina in Brežice okolica so evakuirali 98 otrok na varno v gasilski dom Skopice.

Občina Sevnica

Ob 19.55 so se na Radni na žice daljnovoda podrla drevesa in zagorela. Posredovali so gasilci PGD Boštanj, ki so drevesa odstranili in pogasili.

Vir: ReCO Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si