Z Maticem Novakom z vrha do roba in spet nazaj

Vsebine knjižne in knjižnične vzgoje, ki jih v Knjižnici Brežice pripravljajo za srednješolce oziroma dijake, sooblikuje tudi motivacijsko predavanje. Izvedbo slednjega so za maturante Gimnazije in Strokovno izobraževalnega centra Brežice izvedli v četrtkovem opoldnevu, 18. januarja 2024. Gost v knjižnični dvorani je bil Matic Novak.

Reševalec na motorju, v gorah, vojak. Oseba, ki je druge vedno postavljala na prvo mesto. Težnja, da pomaga drugim, je bila ves čas tako močna, da je bilo zdravstvo edina logična (zaposlitvena) izbira, urgenca pa prostor, kjer je zares (za)živel. Reševanje na motorju je bilo zanj izpolnitev sanj. A huda prometna nesreča na nujni vožnji junija 2019 mu je življenje postavila na glavo. Po dolgotrajni rehabilitaciji je vendarle okreval, a se v stare tire zaradi nesreče ni mogel več vrniti. Diagnoza ADHD, ki jo je dobil v otroštvu, mu je po tej preizkušnji pomagala najti nov smisel v življenju. Če je imel v otroštvu zaradi svojega viška energije in težav s koncentracijo nemalo težav, je zdaj v tem našel svoje novo poslanstvo.

O rehabilitaciji uma in telesa, ADHD-ju kot zaviralcu in priložnosti, krivih ter pravih poteh in še mnogočem je zbranim spregovoril v dobri uri druženja, ki so ga poimenovali Z vrha do roba in spet nazaj. Izpostavil je tudi mobilne naprave, del našega vsakdana, ki pa našo pozornost »trenirajo« le na kratka obdobja; hkrati pa vsebin, ki nam jih prinašajo, ni in ni konec. Ob vsem tem nas je podprl oziroma spodbudil k razmišljanju, da ne potrebujemo nobene droge, da smo v življenju zadeti od vsega, kar lahko ponudimo.

Tej živahni in nadvse raznoliki osebni zgodbi, s poudarkom na ADHD-ju, se obeta strnitev med knjižni platnici. Končni izdelek bodo brežiški knjižničarji z veseljem umestili v svojo zalogo.

Vir: Knjižnica Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si