Krški knjižnici pomembna nominacija

Mednarodna knjižničarska organizacija (IFLA) bo na mednarodnem kongresu v Rotterdamu, ki bo potekal od 21. do 25. avgusta, razglasila letošnjega nagrajenca Javna knjižnica leta. Med štiri knjižnice finalistke z vsega sveta se je uvrstila tudi Valvasorjeva knjižnica Krško.

Prejemnica prestižne nagrade bo tista knjižnica, ki ji je v letu 2022 v novo zgrajeni knjižnični zgradbi najbolje uspelo združiti odprto in funkcionalno arhitekturo s trajnostnimi in kreativnimi informacijsko tehnološkimi rešitvami.

Valvasorjeva knjižnica Krško deluje kot osrednja knjižnica za občini Krško in Kostanjevica na Krki. Nominacija pomeni velik uspeh in nagrado za 25-letno prizadevanje občin, vodstev in zaposlenih knjižnice za novo knjižnično zgradbo, ki so vsak na svoj način prispevali k temu izjemnemu uspehu. Ta je še toliko večji, ker so poleg krške knjižnice med nominirankami še tri veliko večje knjižnice, in sicer iz Barcelone (Španija), Sydneya (Avstralija) in Šanghaja (Kitajska).

Splošne knjižnice veljajo za eno najpomembnejših inštitucij v sistemu vrednot, predstavljajo odprtost in enakopravnost, ter posredujejo zavedanje o pomenu znanja v sodobni družbi. V obdobju informacijske tehnologije se knjižnice srečujejo z novimi izzivi in novimi nosilci nekdaj izključno tiskane besede. Pri iskanju novih poti so izredno uspešne, v organizaciji sodobnega življenja in konstrukciji nove družbene realnosti imajo pomembno mesto, pri čemer pa ne gre podcenjevati pomena knjižničnega prostora in dizajna. Knjižnica 21. stoletja ni več zgolj izposojevalnica knjig, temveč je družabno in izobraževalno središče, center kulture in navdiha. Knjižnica je dnevna soba lokalne skupnosti, kjer lahko njeni uporabniki beremo, se družimo, izmenjujemo ideje, razmišljamo, se sproščamo, raziskujemo, preživljamo prosti čas in tudi osebnostno rastemo. Vse te družbeno pomembne vloge splošne knjižnice je IFLA prepoznala tudi v vsebinski zasnovi novega prizidka k zgradbi kapucinskega samostana Valvasorjeve knjižnice Krško, ki sta ga zasnovala arhitekta Vera Klepej Turnšek in Tadej Dobrajc.

Vir: Ministrstvo za kulturo

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si