V Podbrezniku nova javna najemna stanovanja

Stanovanjski sklad Republike Slovenije z optimizmom vstopa v novo leto, saj so še pred zaključkom leta podpisali pogodbo za projektiranje in gradnjo 103 javnih najemnih stanovanj v stanovanjski soseski Podbreznik v Novem mestu. »Vesel sem, da smo naredili viden napredek pri projektu, s katerim bomo korak bližje cilju, da zagotovimo 20 tisoč javnih najemnih stanovanj,« je ob tem dejal direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec.

Za gradnjo soseske v vrednosti 14,6 milijonov evrov brez DDV bo skrbelo podjetje CGP v partnerstvu s podjetjem TGH. Investicija obsega gradnjo treh trajnostnih in energetsko učinkovitih blokov s štirimi nadstropji in pritličjem. Stavbam bo pripadala podzemna garaža s 96 parkirnimi mesti, v kletnih prostorih pa bodo tudi kolesarnica in servisni prostori. V sklopu gradnje bo urejena dvonivojska zunanja ureditev območja s parkirnimi površinami, z zelenimi in pohodnimi površinami ter površinami za druženje in igro otrok, ki bo povezovala celotno območje z okolico.

Sosesko razvijajo skupaj z Mestno občino Novo mesto, ki v območju ureditve sočasno projektira in gradi še dva bloka z 81 javnimi najemnimi stanovanji. »Vsi bloki so pravokotne tlorisne oblike različnih dolžin. Stanovanja bodo po tipologiji enosobna, dvosobna, trisobna in štirisobna v velikosti od 38 do 80 m2. Vsakemu stanovanju bo pripadala tudi shramba znotraj stanovanja in zunanji prostor – balkon,« je še pojasnil Remec.

Stanovanjski sklad RS ima vlogo izvajalca ukrepov in aktivnosti stanovanjske politike na nacionalni ravni tudi za tiste s posebnimi potrebami, saj bo v sklopu projekta 10 % stanovanj (11) prilagojenih funkcionalno ali gibalno oviranim osebam. »Rok projektiranja in gradnje vseh treh blokov je 19,5 mesecev, uporabno dovoljenje pa je predvideno septembra 2024. Napovedi kažejo, da bodo stanovanja uporabnikom na voljo predvidoma leta 2025,« je še dodal Remec.

Za to investicijo je Sklad poleg posojila Razvojne banke sveta Evrope pridobil tudi evropska sredstva iz naslova Načrta za odpornost in okrevanje v višini 803 tisoč evrov.

Vir in foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si