V državi zaradi poplav izredne razmere

Čez noč je zahodni del Slovenije zajelo močno deževje. Stacionarni močni nalivi so se več ur obnavljali na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja. Tako se hudourniške poplave večjega obsega na tem območju še vedno stopnjujejo. Izrazit poplavni val se je na reki Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu. Danes do 10. ure so na regijskem centru za obveščanje zabeležili več kot 2000 dogodkov in sicer največ v Regijskih centrih za obveščanje Kranj 717, Ljubljana 627, Celje 367, Slovenj Gradec 221, Maribor 68 in Nova Gorica 72. Aktiviranih je bilo 2755 gasilskih enot, ki so predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, odstranjevali naplavine izpod mostov in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč. Iz treh kampov so evakuirali več ljudi. V občinah Medvode, Kamnik, v vseh občinah koroške regije in na območju ob reki Savinji so bile sprožene sirene javnega alarmiranja.

V zgornjem toku od jutranjih ur že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra in Kamniška Bistrica, skrajno povirje Savinje, močno pa še naraščajo v svojem spodnjem toku. Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. Drava narašča predvsem zaradi močno naraslih pritokov v Sloveniji in poplavlja vzdolž celotnega toka na izpostavljenih območjih. Mura še narašča in bo danes poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov. Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Danes in v prvem delu noči na soboto se bodo krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakuje se nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov

Vir: ReCO Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si